Nyhetsinnsamler

Parler varsler de kommer tilbake snart

Datanyheter - 3 timer 6 min siden

Parler har skaffet seg en ny domene-leverandør og trolig også drifting.

Apple sier at appen kan komme tilbake, men kun om de aktivt modererer.

Parler lover å komme tilbake

På Parler.com står det følgende å lese:

“Dette er det rette tidspunktet å minne dere alle på, både dere som elsker oss og dere som hater oss, hvorfor vi startet denne plattformen.

Vi mener personvern er av meget stor betydning, og at ytringsfrihet er viktig, spesielt på sosiale medier. Målet vårt har alltid vært å tilby et ikke-partisk offentlig torg der enkeltpersoner kan nyte og utøve sine rettigheter.

Vi vil løse enhver utfordring som ligger foran oss, og planlegger å ønske alle velkommen snart tilbake. Vi vil ikke la respektabel debatt gå til grunne.

Parlers partner, Epik.com, skryter av å drifte domener som er tøffe å ta ned, har høy pålitelighet og sikre. Parler saksøker Amazon – Elon Musk oppfordrer til å bruke Signal

The post Parler varsler de kommer tilbake snart appeared first on ITavisen.

Det rareste, morsomste og beste fra CES 2021

Datanyheter - søn, 01/17/2021 - 18:13

CES 2021 ble annerledes. I likhet med MWC i Barcelona og IFA i Berlin måtte årets Computer Electronic Show se seg nødt til å lage en online-versjon av messen i stedet for å invitere 4419 utstillere og 171 268 besøkende som i fjor. Det hindret imidlertid ikke tek-bransjen i å lansere utallige nye produkter som vi både trenger og ikke trenger.

Nå er årets messe over og dette er ITavisens liste over noe av det mest kuriøse fra CES 2021:

Morsomste robot: Samsungs Bot Handy skjenker vin og setter inn i oppvaskmaskinen Samsung Bot Handy. (Ill: Samsung)

Det er alltid flust med roboter på CES, men Samsungs Bot Handy tok årets kake. Roboten kan rydde gamle kluter, putte blomstene i vasen, sortere asjetter og sette inn i oppvaskmaskinen og mye mer.

Roboten har to store digitale øyne og uttrykker følelser ettersom den glir rundt på gulvet og løser forskjellige oppgaver. Den har én arm med tre ledd som enn menneskelig arm, og ytterst sitter en slags hånd som kan gripe og flytte på ting.

Kjenner igjen ulike materialer

Den hever og senker seg og på toppen sitter kameraer som kjenner igjen objekter og navigerer i rommet. Armen har også kameraer.

Samsung sier at roboten kjenner igjen forskjellige materialer slik at den griper ting med riktig styrke.

Samsung Bot Care. (Ill: Samsung)

Mens Bot Handy ligner en slags tjener, lanserte også Samsung en ny utgave av Bot Care, en mindre robot som fungerer som en personlig assistent. Bot care passer på at du tar pausene du trenger og kommer kjørende med videosamtalene når det er tid for møte.

Samsung avslørte hverken pris eller lanseringsdato, men Bot Handy kan ikke komme fort nok. En robot som henger opp tøy har jeg ventet på i årevis. 

Beste ansiktsmaske: Razer N95

Et problem med ansiktsmasker er at man ikke ser om folk smiler eller ikke. Dessuten kan det være vanskelig å høre hva folk sier bak det anonymiserende plagget. Disse problemene har Razer satt seg ut for å løse:

(Ill: Razer)

“Project Hazel” er en transparent maske med innebygde lys som skrur seg automatisk på i mørket og lyser opp munnen din når du snakker.

Masken har mikrofoner og høyttalere som forsterker stemmen og gjør det lettere å høre hva man sier. Den kommer med et etui med UV-lys som desinfiserer masken mellom bruk. I det hele tatt ser dette ut som et produkt hentet rett ut av Cyberpunk 2077:

Dette er Razers covid-maske med RGB-lys og stemme-forsterker Mest magisk: LGs utrullbare mobilskjerm (Ill: LG)

Vi fikk også en sniktitt på LGs utrullbare skjermer. Istedet for å brette skjermene vil LG lage smarttelefoner som lar deg rulle ut et ekstra stykke skjerm når du trenger mer flate.

Ifølge rykter planlegger det koreanske selskapet å lansere en mobil med rullbar skjerm allerede senere i år.

Foreløpig vet man lite om den kommende rullende telefonen, annet enn at den ser magisk ut.

Stiligste gaming-stol: Project Brooklyn

Razer har det med å overraske. I tillegg til koronamaske viste de også frem verdens kuleste spillstol med kurvet OLED-skjerm. Men om Project Brooklyn blir noe av er usikkert. Bare skjermen på denne stolen koster sannsynligvis rundt 100 000 kroner:

Sjekk ut Razers vanvittige gaming-stol med OLED-skjerm! GM overrasket med flyvende Cadillac-taxi

Som vi skrev om tidligere denne uken viste General Motors frem en ny drone-taxi som i fremtiden skal fly oss fra den ene siden av byen til den andre. GMs Cadillac eVTOL får fire rotorer, en motor som yter 90 kWh og en toppfart på 90 km/t.

GM’s nye Cadillac blir en drone som flyr av seg selv, som kan bestilles fra der du er, og som flyr deg dit du skal.

GM overrasker med flyvende Cadillac-taxi

GM slapp en liten video som viser designet og funksjonalitet, men ellers var de ganske sparsommelige med informasjonen.

Beste badekar: Kohlers nye smart-badekar til 150 000 kroner

Nå på vinteren er det godt å lene seg tilbake i badekaret, lukke øynene og få varmen og energien tilbake. Men ikke alle har badekar. Og det er i alle fall ikke alle som har 150 000 å bruke på det nye badekaret til Kohler.

(Ill: Kohler)

Men om du knuser sparegrisen kan du få et badekar som styres med stemmen. Ved å snakke til badekaret kan du stille lysene rundt badekaret i forskjellige farger, skru på vannet og sette temperaturen, og aktivere damp og aromaterapi.

Lekreste PC-skjerm: LG Ultrafine OLED Pro

Tradisjonelt finner man OLED-paneler i dyre TVer på 55″ og større og i mobilskjermer. Mange har undret seg over hvorfor det ikke er vanligere med OLED-skjermer i bærbare og hvor det blir av OLED-PC-skjermer.

LG Ultrafine OLED Pro (Ill: LG)

Nå lanserer LG det som ser ut som en fantastisk 31,5″ OLED-skjerm for PC. Skjermen dekker 99 prosent av både DCI-P3 og Adobe RGB, kan lade mobiler og bærbare maskiner med opp til 90 watt over USB-C, har 1 ms responstid og hodetelefonutgang.

Dell lanserer kurvet 40″ ultrabred skjerm for innholdsskapere

Men med kun 60Hz oppdateringsfrekvens retter skjermen seg mot innholdsprodusenter snarere enn spillere. Fargene i denne skjermen, er sannsynligvis fantastiske.

Når man først snakker om skjermer på CES 2021 må også Dells nye kurvede 5K-skjerm nevnes. I likhet med LGs OLED-skjerm er UltraSharp 40 laget for innholdsskapere:

Beste dashbord: Mercedes Hyperscreen

Mercedes nye kontrollpanel måler 55″ fra den ene siden til den andre. Hyperscreen ser unektelig imponerende ut, selv om panelet er satt sammen av flere forskjellige skjermer under ett stort glass.

(Ill: Mercedes) (Ill: Mercedes.)

Skjermen kjører på MBUX (Mercedes-Benz User Experience) og forventes i produksjon ved utgangen av året. Panelet får “haptic feedback” og innebygde vifter på hver side, som gir Hyperscreen et stilig utseendet som kombinerer både digitale og fysiske elementer.

Skjermen får også fingeravtrykkleser og stemmegjenkjenning og eiere kan velge å kjøpe bilen med ekstra kameraer for ansiktsgjenkjenning.

Mest spesielle høyttaler: Sony RA5000

Denne uken lanserte også Sony sin nye og ganske merkelige høyttaler. RA5000 ser ut som den gjør for å spre lyden mest mulig. Sony arbeider med å gjøre formatet “Sony 360 Reality Audio” mer allment og ifølge selskapet skal høyttaleren tilby overlegen lydkvalitet gjennom High-Resolution Audio-avspilling. Les hele saken og se bilder her:

Sjekk ut Sonys helt spesielle 360-høyttaler

I tillegg lanserte både Razer og Alienware lekre og tynne spill-bærbare med RTX 3080, AMD lanserte nye prosessorer for bærbare som tar opp kampen med Intel, og Kingston lovte SSD-revolusjon med sine nye M.2-disker med 7000Mps lese- og skrivehastigheter:

AMD håper å knuse Intel på denne måten – lover mye bedre ytelse og over 20 timer batterilevetid

CES er over for nå og verden er blitt enda mer moderne enn den var i fjor. Hva gleder du deg mest til av årets nye teknologi?

Kilder:
Cnet
The Verge

The post Det rareste, morsomste og beste fra CES 2021 appeared first on ITavisen.

iMac blir trolig slik i vinter – Apple M2 får konkurrentene til å skjelve og kommer samtidig

Datanyheter - lør, 01/16/2021 - 20:43

MacBook Pro får iPad Pro-design, dropper Touch Bar og henter tilbake MagSafe. Apple er på en skikkelig en seiersrekke der spesielt M1-brikken er skummel for samtlige konkurrenter.

MacBook Pro, iMac, to nye Mac Pro-modeller og en ny skjerm kommer i år
Det er lett å se frem til en helt ny MacBook Pro med Apple M2-brikkesett og kanskje 32GB RAM.

Som Gurman allerede har meldt, kommer det nye 14 og 16 tommer MacBook Pro-maskiner i vinter, men det er en annen produktgruppe som er blitt oversett en stund, og som har store rammer: iMac. Men heldigvis står denne for tur.

De nye modellene fjerner mye ramme, spesielt på undersiden av skjermen. Baksiden, den er flat.

Husk: også AirTags skal lanseres i år.

Andre generasjon Apple Silicon kommer om under et år

Det kommer to versjoner som skal erstatte 21,5″ og 27″, men vi kjenner ikke skjermstørrelse enda – tør du gjette?

De nye maskinene skal bruke andre generasjon Apple Silicon, trolig M2, som også blir å finne i MacBook Pro 2021-modellene som også får et nytt design.

Ja visst må disse design-oppgraderes. Kommer med nytt design og Apple M2 i vinter: Kanskje blir den slik? Bilder: Daniel Bautista En av modellene blir som denne, den helt nye blir mye, mye mindre. Mac Pro og Pro Display XDR mini

Det kommer en ny Mac Pro som nytter Apple Silicon, men med dagens 2019-design. Modell nummer to blir under halvparten så stor, og som kanskje bil se ut som en Power Mac G4 Cube. Vi har skrevet om denne maskinen tidligere, basert på Gurmans funn.

Så var det skjermdelen: Apple designer for tiden en rimeligere ekstern-skjerm som skal selges samme med Pro Display XDR som er veldig dyr. Den nye skjermen blir langt billigere, rettes mot forbrukere, og har derfor lavere maks lysstyrke og kontrast.

Kilde:
Bloomberg

The post iMac blir trolig slik i vinter – Apple M2 får konkurrentene til å skjelve og kommer samtidig appeared first on ITavisen.

Er det denne fra Qualcomm som skal ta Apple M1?

Datanyheter - lør, 01/16/2021 - 20:43

WinFuture har skaffet til veie informasjon som kan gi oss en pekepinn hva Qualcomm har tenkt å gjøre med ARM for å kunne konkurrere mot Apple Silicon

Vi vet ikke mye enda, men Qualcomm skal prøve seg igjen

8cx Gen 2 som finnes i få maskiner der Surface Pro X er en av dem, er den siste ARM-brikken fra selskapet for laptoper, men den er dessverre meget mye tregere enn M1. Den har ikke sjanse.

Så Qualcomm er nødt til å hoppe mye lengre på kort tid, og svaret skal være en foreløpig testmaskin med 14″ og 32GB LPDDR5 som visstnok brukes for å teste det nye brikkesettet som også bruker Qualcomms mye brukte X55 5G-modem.

Endelig er det skikkelig CPU-konkurranse på samtlige plattformer: Brikken er stor, 20×17, noe som får oss til å tro at denne har ekstra mange kjerner. Intel omtaler Apple som et livsstilsselskap – lover å lage bedre CPU-er

Kilder:
Winfuture
Neowin

The post Er det denne fra Qualcomm som skal ta Apple M1? appeared first on ITavisen.

Dette er en konspirasjonsteori

Datanyheter - lør, 01/16/2021 - 20:42

The post Dette er en konspirasjonsteori appeared first on ITavisen.

Nå tar PC-gamerne hevn, knuser Playstation 5

Datanyheter - lør, 01/16/2021 - 20:08

Intels Z490-brikkesett og Rocket Lake CPU-er gir svimlende god SSD-ytelse.

Dessverre er det ikke nok å handle SSD-en

Årsaken er at fjerde generasjon SSD er her i kombinasjonen fjerde generasjon PCIe.

Det er fremdeles tidlig, så det er testet med en tidlig utviklermodell, altså et MSI Z490-A Pro-hovedkort (2000 kroner) med en ikke-navngitt Rocket Lake skrivebords-CPU.

Z490 og Z590-hovedkort får alle generasjon 4.0-støtte, men kun med en kompatibel ellevte generasjon Intel rocket Lake CPU. Eldre tiende og 11. generasjon Comet Lake Refresh CPU-er gis ikke 4.0 SSD-støtte.

Resizable BAR forbedrer ytelsen med en fastvareoppdatering MSI Z490-A Pro. Bilde: MSI

Den nye BIOS-en til hovedkort legger også til støtte for Resizable BAR, den nye teknologien som i løpet av våren åpnes for GPU-er og laptop GPU-er og helt gratis og kun ved en fastvareoppdatering øker ytelsen på støttede konfigurasjoner.

Og her kommer poenget, for en Samsung 980 PRO 1 TB (2400 kroner) klarte 7 Gb/s lese og over 5 Gb/s skrivehastigheter i CrystalDiskMark.

Dette er en god del mer enn hva PS5 klarer: Sonys konsoll stopper på rundt 5 GB/s ikke-komprimert, men klarer 8 til 9 GB/s om dataene er komprimerte. Vi regner med at samme komprimeringsteknikk kan brukes på PC, i teorien, om det ikke er standard for spill allerede.

Kilde:
Wccftech

The post Nå tar PC-gamerne hevn, knuser Playstation 5 appeared first on ITavisen.

Frykter de skal fjerne Minds også

Datanyheter - lør, 01/16/2021 - 00:44

The post Frykter de skal fjerne Minds også appeared first on ITavisen.

Apple utvikler brette-iPhone

Datanyheter - fre, 01/15/2021 - 23:31

Apple har startet arbeidet med en brette-mobil. Det melder Bloombergs Mark Gurman som er en av de sikreste kildene i bransjen.

iPhone finner ut hvordan de kan ta Samsung Galaxy og Surface Duo

En rekke prototyper er under intern testing, men selskapet har ikke spikret en lansering – som alltid ønsker Apple å være helt sikre på at de får til det de ønsker. Arbeidet med disse prototypene har dessuten ikke kommer lenger enn skjermene, og har derfor ikke en komplett prototype enda.

“Uansett er nok en brettbar iPhone flere år unna lansering, og blir kanskje aldri en realitet”, skriver Gurman og pøser derfor på med salt.

Vi meldte om brette-iPhone også tidligere denne måneden: Apple tester to nye brettbare iPhones Han vet også noe om iPhone 12s

Dette er et S år i motsetning til 2020 der 5G var den store greia, i tillegg til det nye designet. iPhone 12s flankes av AirTags som endelig lanseres i år, evt. blir navnet Apple Tags (som vi egentlig liker bedre). Apple skal også selge tilbehør til sporingsbrikkene, inkludert av lær som iPhone-dekslene.

Vi vet ikke om Apple bør gjøre dette med iPhone, men vi har veldig lyst Vi håper og tror at iPhone 12s får 90 eller 120Hz-panel. Gurman nevner dog ikke dette i kveldens artikkel.

Den største oppgraderingen vil være under panelet finger-sensor. Dette overrasker: vi trodde i stedet de ville ta en iPad Air og implementere TouchID i på-knappen. Uansett er dette en forbedring av iPhone da maskebruk neppe forsvinner med det første.

MacBook Pro får som iPhone 12-serien magnetisk lading – det stemmer: MagSafe er tilbake på laptoper: Slik blir helt nye MacBook Pro – dropper Touch Bar! iPad Pro får snart MiniLED

Gurman gjentar i saken et rykte vi har hørt i noen år, men som vi er usikre på om skjer i år: ladeinngangen forsvinner og kun trådløs lading blir støttet. Om ikke i år, så skjer det trolig i 2022 eller 2023.

Det er også litt om iPad Pro: de nye modellene vil se like ut, men utstyres med MiniLED-paneler. Det kommer også en rimeligere iPad med samme design som iPad Air fra 2019, men med tynnere design.

Blitt vant til OLED, QLED og MicroLED? Hils på QNED

Kilde:
Bloomberg

The post Apple utvikler brette-iPhone appeared first on ITavisen.

Star Wars Battlefront 2 er GRATIS

Datanyheter - fre, 01/15/2021 - 22:11

Epic Games er snille igjen og gir faktisk bort et ekte AAA-spill som ikke er gammelt.

Trykk her før 21. januar for å sikre deg

Det er Star Wars Battlefront 2 som nå kan lastes ned gratis fra Epic Games Store – spillet er gratis frem til 21. januar 17:00.

Spillet ble lansert vinteren 2017 og dessverre til knallhard kritikk grunnet skattkistene.

I mars 2018 ble det avslørt en større oppdatering:

“Star Cards, altså kort som endrer spillbarheten til spilleren fjernes nå helt og holdent fra loot-boksene for godt.

Man vil fortsatt kunne låse opp og oppgradere Star Cards med ytelses-poeng man tjener når man går opp i gradene, men kassene vil heretter kun inneholde kosmetiske forandringer som emotes og forskjellige positurer når man vinner. Man vil heller ikke kun handle dem – man må spille for å låse opp.

Du kan likevel bruke ekte penger i spillet og første mulighet kommer i april. Da vil man kunne handle nye utseender.”

The post Star Wars Battlefront 2 er GRATIS appeared first on ITavisen.

De har kranglet i 10 år – nå skylder Apple dem kanskje 10 milliarder kroner

Datanyheter - fre, 01/15/2021 - 21:43

En dommer har bestemt at VirnetX Holding Corp trolig har rett på mer penger fra Apple, og ikke mindre som selskapet bedyrer.

VirnetX aksjer opp 10,8 prosentpoeng

Ifølge dommeren har Apple ingen rett til å bli belønnet med en redusering av patent-boten på 502,8 millioner dollar – i stedet kan det nå tenkes at renter og royalyties ender med at Apple må betale holding-selskapet over 1,1 milliarder dollar i stedet.

Saken mellom de to har pågått helt siden 2012 og 2016 da vi meldte følgende:

“I august ble Apple dømt til å betale rundt fem milliarder norske kroner til selskapet for å ha krenket flere patenter i FaceTime og iMessage, men Apple anket og en dommeren forkastet dommen og forlangte ny rettssak.

Nå ser det ut til at iPhone-produsenten har gått på en nederlag i rettssalen igjen. Nå dømmes de til å betale 304,2 millioner dollar til VirnetX, rundt 2,4 milliarder kroner.”

Sist gang vi rapporterte om feiden var i april i fjor:

“Opprinnelig brukte Apple to forskjellige tilkoblingsmetoder i FaceTime: en direkte mellom to iPhoner og en annen som brukte servere fra selskapet Akamai. Det var førstnevnte som var gjenstand i VirnetX-søksmålet fra 2012 og Apple byttet sakte, men sikkert til Akamais servere for å håndtere kommunikasjonen.

For dette betalte Apple flere hundre millioner kroner, noe sjefene ikke var særlig begeistret over. Løsningen var at selskapet selv utviklet en ny teknologi slik at de ikke lenger var avhengige av Akamai. Den debuterte i iOS 7.”

Og det er her det nye gruppesøksmålet kommer inn: følge saksøkerne ødela Apple FaceTime i iOS 6 med vilje for å få brukerne til å oppgradere til iOS 7. De hevder at Apple ønsket å spare penger på iOS 6-brukerne som ikke oppgraderte til en nyere versjon ved at de ikke fikk bruke FaceTime.”

Kilde:
Reuters

The post De har kranglet i 10 år – nå skylder Apple dem kanskje 10 milliarder kroner appeared first on ITavisen.

Intel omtaler Apple som et livsstilsselskap – lover å lage bedre CPU-er

Datanyheter - fre, 01/15/2021 - 21:32

For en kalddusj Intel har opplevd de siste årene. CPU-ene deres på laptoper blekner sammenlignet med Apple Silicon, men hvor lenge kan Apple ha et så stort overtak? Ikke lenge, skal vi tro Gelsinger.

Intel vet Apple har gjort en god jobb

Men nå ser det ut som de har samlet seg og er klare til kamp igjen, for selskapet går offensivt ut i pressen mot Apple, indirekte (men samtidig klinkende klart), samtidig som har annonsert Adler Lake som har høy-ytelse- og energisparende CPU-kjerner som Apple Silicon. De nye CPU-ene lanseres senere i år.

Intel har måttet utsette 7 nm. til neste år: Intel skuffer igjen: 7 nm utsatt

Jo, også har Intel en ny sjef: Pat Gelsinger (eks VMWare – tar over for Bob Swan). Gelsinger starter helt korrekt mener vi, og skaper engasjement i bransjen ved å uttale i sine første timer som sjef at:

“Vi må levere bedre produkter for PC-økosystemet enn hva som helst som kommer fra et livsstilsselskap i Cupertino. Så gode må vi være i fremtiden”.

Den nye sjefens uttalelser kommer samtidig som Ming-Chi Kuo sine analyser for 2021, nemlig at ingen MacBook Pro-modeller, altså de helt nye modellene som kommer i vinter, blir utstyrt med Intel-brikker. Slik blir helt nye MacBook Pro – dropper Touch Bar!

Kilde:
The Verge

The post Intel omtaler Apple som et livsstilsselskap – lover å lage bedre CPU-er appeared first on ITavisen.

Sider

Abonner på www.pc-kirurgen.no nyhetsinnsamler