Datanyheter

Abonner på Datanyheter nyhetsstrøm Datanyheter
For deg som lever digitalt
Oppdatert: 2 dager 38 min siden

Takker du nei nektes du å bruke WhatsApp

tir, 05/11/2021 - 12:10

I løpet av helgen må du godta vilkårene til WhatsApp om du ikke ønsker en forringet opplevelse.

Til slutt stopper appen å fungere til kommunikasjon

Det må gå et annet sted om du ikke ønsker å godta vilkårene som trer i kraft denne helgen, for om du ikke godtar dem blir funksjonaliteten dårligere og dårligere til du godtar.

Man vil kunne bruke appen som normalt i noen uker, men etter hvert vil det komme flere og flere varsler og man vil til slutt oppleve at flere ting ikke fungerer før man sier ja.

WhatsApp sletter inaktive kontoer etter 120 dager

Vi har aldri hørt om et slikt system i nyere tid for gratis-programvare. I det minste kreves det ikke lenger datadeling mot Facebook.

I tillegg er straffene delt opp i to runder: først mister du tilgangen til chatte-listen. Dermed må du kontaktes av andre for å kunne kontakte dem. Etter noen uker til vil man ikke kunne sende melder eller ringe.

I andre delen av denne prosessen kan man ikke gjøre annet enn å eksportere chatte-historikken eller laste ned en konto-rapport. Du kan også slette kontoen.

The post Takker du nei nektes du å bruke WhatsApp appeared first on ITavisen.

TEST: Surface Laptop 4 er tastaturkongen, men er den billigste modellen bra nok?

tir, 05/11/2021 - 10:30

Vi har merket oss at nærmest alle testere enten har anmeldt den største AMD Ryzen-modellen på 15″, eller en modell med Intels 11. generasjon CPU-er.

Les også vår sniktitt: SNIKTTT: Surface Laptop 4 har kanskje historiens beste tastatur, men har den virkelig 19 timer batterilevetid? Mange mobiler koster mer enn Surface Laptop 4

Så da vi gikk for Surface Laptop 4 var tankegangen slik: de lover opp til 19 timer batterilevetid, kan denne komme i nærheten av dette, og er den billigste modellen med 8GB RAM nok i 2021?

Dessuten: er Surface Laptop fremdeles en god deal med et design som er uforandret i mange år, og med eller ingenting nytt utover Ryzen 4000 eller Intel Core 11. generasjon? Utrolig nok er den det takket være innmaten som styrker det som har vært en god totalpakke i flere år.

Designet

Har du testet en Surface Laptop tidligere? Gratulerer, da vet du hva du har i vente. For de av dere som ikke har, blir man glad i den. Det er ikke fordi den har et nytt design, ei heller i år (MacBook Air-designet er mye eldre, så Apple har ingenting på Microsoft her), men fordi Microsoft på første forsøk gjorde en god jobb, og nå nytter Apple-strategien med små, men hyppige forbedringer.

Nei altså, det er ingenting nytt å melde: rammen er like stor (panelet er også det samme), FN-knappen er like plagsom, og liker man ikke å ha hele maskinens tastatur-del dekket av et slikt materiale grunnet frykt for å søle kaffe eller lignende, så skjønner vi det også.

Faktum er at jeg hadde første generasjon Laptop veldig lenge, og opplevde hverken at materialet ble stygt eller ekkelt (ytelsen var et problem med den, med en særdeles treg SSD, men det er en annen historie). Man kan dessuten rengjøre det selv, men er man forsiktig trenger man neppe å være redd. Går man for en av de dyrere modellene leveres de uansett i metall, og ikke Alcantra.

Tastaturet

Dette er kronjuvelen til dette produktet, for de er ufattelig kjappe. Jeg bruker et Das Leyboard på den stasjonære Windows-maskinen, og har en MacBook Air M1 8GB. Microsoft slår dem begge.

Ikke at jeg vil Das Keyboard, som fungerer ypperlig til spill, skal være mer som et laptop-tastatur, men jeg skriver kjappere på Laptop 4 enn på noe annet – faktisk skifter jeg maskin akkurat nå som fingrene mine savner den kjappe fingerballetten over akkurat myke og dype nok taster.

Jeg har ikke annet en ros her, noe som gir meg skrekkblandet fryd for fremtiden: ikke gjør som Apple og gå fra noe som funker til noe som er verre å skrive på og som samtidig feiler hele tiden. Vi ser ingen grunn til å gjøre endringer med dette tastaturet – behold det, men overhal resten av designet.

Ytelse og batterilevetid

Du vil ikke bli blåst av banen om du er en veldig ivrig surfer, og bruker Windows 10′ anbefalte “Better performance”-modus, men du vil heller ikke bli skuffet. Det er når man hopper kjapt mellom åpne programmer at man merker dette ikke er den kjappeste på markedet.

Denne har en Ryzen 5 4680U (seks kjerner (opp fra fire i Laptop 3), 12 tråder,), lansert for rundt ett år siden. Mer om Windows-ytelsen videre i artikkelen.

Dette med 19 timer batterilevetid er det selvsagt bare å glemme om man jobber intensivt: denne kan bli litt varm, og med Windows 10-ytelsen skrudd på maks, mange nettleserfaner, et bildeprogram og e-post-klienten oppe, får man hverken mer eller minder batterilevetid enn konkurrentene. Fordelen med Windows-laptoper er dog at man kan klokke CPU-en helt ned ved å velge dårligst ytelse, og på den måten spille filmi mange timer før den tar kvelden.

Microsoft testet slik for å nå 19 timer (merk at lysstyrken er lav):

“Testingen besto av full batteriutlading med en blanding av aktiv bruk og moderne ventemodus. Den aktive bruken består av (1) en nettlesertest med tilgang til åtte populære nettsteder over flere åpne faner, (2) en produktivitetstest som bruker Microsoft Word, PowerPoint, Excel og Outlook, og (3) en del av tiden med enheten i bruk med inaktive apper. Alle innstillinger var standardinnstillinger, bortsett fra at skjermens lysstyrke ble satt til 150 nit med automatisk lysstyrke deaktivert. Wi-Fi ble koblet til et nettverk. Batteritiden varierer betydelig, avhengig av innstillinger, bruk og andre faktorer.”

Les mer om SSD-ytelsen i sniktitten.

Vi har ingenting å utsette på ytelsen når vi samtidig vet hva maskinen koster. At den kun har 8GB RAM er ikke et så stort problem som man skulle tro, og som MacBook Air M1 imponerte stort med, noe som tyder på at AMDs Ryzen 4000-serie APU-er er gode – tenk hva de kunne fått med med 5000-serien som ble annonsert forrige måned? Vi får se neste år, regner jeg med.

Skjerm

Jeg har ikke noe å utsette på bildekvaliteten på den samme PixelSense-skjermen Microsoft har brukt en stund, men jeg er rimelig sikker på at denne har mer etterslep enn MacBook Air-skjermen. Ja visst har den 60Hz som er vanlig på rimeligere maskiner, men det er nok mer enn Hz som bestemmer om opplevelsen er god eller ikke – bør ikke de aller fleste maskiner ha mer enn 60Hz nå uansett? Her har markedet stått stille lenge, så vi regner med at det fremdeles er et kostnadsspørsmål, og muligens også et spørsmål om komponentmangler.

Det største problemet er at skjermen har mer gjenskinn enn MacBook Air, så ønsker du å jobbe i solsteken i sommer, er det noe å tenke på.

At maskinen har berøringsskjerm er en større fordel enn man skulle tro, og noe vi fremdeles savner og nok aldri vil oppleve på en MacBook.

I sola kommer sannheten frem på flere måter. Merk at MacBoo Air til venstre har mindre gjenskinn enn Surface Laptop 4. MacBook Air vs. Surface Laptop

Disse to maskinene konkurrerer mot hverandre mer direkte enn laptoper fra Microsoft og Apple har gjort på ganske lenge. De har begge kun 8GB RAM i modellene jeg testet, og felles for dem er at de er såkalte ultraportable der batterilevetiden er viktig, og ytelsen kommer litt etter.

Begge selskap må ha skryt for å ha kommet langt med de billigste maskinene – her får man veldig mye for 12 995 kroner, mens Apple faktisk er rimeligere for en gang skyld, MacBook Air M1 8GB koster nemlig kun 11 990 kroner.

Det er fremdeles slik at macOS på en M1 leverer en glattere opplevelser, og mye mer elegant er den til multitasking helt uten etterslep, mens Windows 10 sin måte å gjøre det på alltid har føltes mindre “smooth”, og spesielt på maskiner som denne med den svakeste maskinvaren. Prøv win+tab kjapt, f.eks. Det er merkbart mer etterslep når man trykker på ting som startmenyen og andre elementer, som den nye nyhetsfanen i verktøylinjen, enn tilsvarende operasjoner på macOS med M1-maskinvare. M1-maskinene er silkemykt i en egen klasse.

Surface Laptop 4 har dog et bedre tastatur enn Air, selv om Air sitt er bra.

Det største plusset for meg personlig er 3:2-formatet Microsofts laptop nytter, og som er langt bedre til skriving og surfing. Jeg skiftet stadig over til MacBook Air under test-perioden, og fant widescreen-formatet er helt feil til det 99 prosent bruker en Air til, og jeg tviler på at det i hovedsak er video-redigering og film, selv om det helt sikkert spilles endel Netflix på disse maskinene.

Hva angår batterilevetiden er det vanskelig å direkte-sammenligne fordi Windows 10 mener du har best av å styre ytelsen manuelt, mens macOS gjør dette for deg, og på en glimrende måte. Begge maskiner har meget god dvaletid, og jeg er spesielt imponert over hvor mye bedre Surface Laptop 4 kan dvale nærmest uten å bruke batteri, sammenlignet med de forrige generasjonene.

Jeg mener dog at med vanlig bruk så er de to maskinene omtrent jevngode hva angår ytelse (forvent 12+ timer), men at MacBook Air kan holde det gående noe lenger om den presses i en lengre periode enn snitt arbeidsflyten min er på slike maskiner.

Konklusjon

Microsofts strategi med å små-oppgradere Surface-serien, bortsett fra Surface Book, har gitt resultater. Jeg har lest flere tester av Laptop 4 utstyrt med 11. generasjon Intel Core, og nærmest samtlige anmeldere er enige i at dette er og blir gode maskiner, og nå med enda bedre ytelse.

At man ikke behøver betale mer enn 13 000 kroner for den aller rimeligste modellen, som klarer seg med bare 8GB RAM, er veldig hyggelig og gjør meg desto mer spent på hva neste generasjon Surface-produkter har å by på.

t Kanskje oppdateres Surface-designet samtidig med den store Windows 10-oppdateringen, “Sun Valley”, som får et nytt grensesnitt? Det hadde vært noe.

Les min kommentar om min ønskede Windows-fremtid som kan bli virkelighet: Microsoft kan ha avslørt sin store mesterplan for å konkurrere mot Apple Silicon og macOS TEST: Surface Laptop 4 er tastaturkongen, men er den billigste modellen bra nok?Vi konkludererSurface Laptop 4 byr fremdeles på det aller beste laptop-tastaturet pakket inn i et attraktivt, om enn noe utdatert design med litt for ramme og en skjerm som har for mye gjenskinn. Pluss for dvale- og batterilevetid.Leservurdering0 Vurderinger0+Det beste tastaturet på en laptopBerøringsskjermEt smart designUSB A!God nok ytelse og mye for pengene-Ikke den kjappesteMye skjerm-rammeMye gjenskinn i skjermenWindows 10 ikke smidig med batterisparing aktivert8{"@context": "http://schema.org/", "@type": "Product", "name": "TEST: Surface Laptop 4 er tastaturkongen, men er den billigste modellen bra nok?","description": "Surface Laptop 4","brand": "Microsoft","image": [ "https://static.itavisen.no/media/2021/05/Image-5-10-21-at-10.41-PM-1155x681.jpeg" ],"review": { "@type": "Review", "reviewRating": { "@type": "Rating", "worstRating": "0", "ratingValue": "8", "bestRating": "10" }, "author": { "@type": "Person", "name": "Trond Bie" } }}

The post TEST: Surface Laptop 4 er tastaturkongen, men er den billigste modellen bra nok? appeared first on ITavisen.

Nå gir Playstation 5-gaming endelig mening på iPhone og iPad, men det er et stort savn

tir, 05/11/2021 - 09:50

Sony melder på Twitter at Remote Play nå støtter DualSense-kontrolleren på iOS 14.5 og iPadOS 14.5 med Bluetooth – også Apple TV 14.5 og macOS Big Sur 11.3 fungerer, men det mangler en ting som gjør Sonys gamepad unik.

Windows, Mac, iOS og Android og PS4 støtter “Remote Play”

The Verge har allerede testet, og melder at det ikke er noe vibrasjonsfeedback i det hele tatt, noe som føles “veldig merkelig”.

Det er støtte for de adaptive triggerne, og det er jo kult og unikt. Men så noe negativt igjen: hverken den innebygde mikrofonen, 3,5-kontakten eller høyttaleren fungerer. I det minste ikke enda.

Merk at du er nødt til å pare igjen mot konsollen igjen etter å ha spilt på en mobil enhet.

Remote Play er gratis.

Remote Play is now available using the DualSense wireless controller to play compatible games on a range of Apple devices. Full details: https://t.co/4fpa77oFqx pic.twitter.com/Z2BlehDLjO

— PlayStation (@PlayStation) May 10, 2021

The post Nå gir Playstation 5-gaming endelig mening på iPhone og iPad, men det er et stort savn appeared first on ITavisen.

ITavisen-leser sier han fikk øre-infeksjon av Galaxy Buds Pro – han er ikke alene om å mene det

tir, 05/11/2021 - 07:23

Hva er greia med at folk klager over infeksjoner i øret etter bruk av ørepropper?

Hva er det som forårsaker dette?

Vi vet ikke riktig enda, men faktum er at nå klager også Galxy Buds Pro-eiere over øre-infeksjoner etter at vi først rapporterte om dette problemet i forhold til AirPods Pro.

Som vi skrev i mars:

“Ørene mine renner når jeg bruker mine nye AirPods pro. Har noen andre opplevd dette problemet? En annen bruker forteller at han kjøpte AirPods Pro og det var silikonspissene han reagerte allergisk på. Han anbefaler alle som opplever kløe, å slutte å bruke podsene og gå til doktor for å få sjekket om du kan ha fått infeksjon i ørene.”

Dette melder ITavisens lesere

Faktisk rapporterte ITavisen-leser, RAB_67, i kommentarfeltet til denne artikkelen følgende:

“Uff, jeg opplever akkurat dette med Samsung Galaxy Buds Pro. Har tidligere brukt Jabra sine uten å oppleve slike problemer. Tenkte kanskje jeg hadde vært uheldig og skrapt borti noe i ørene, men da jeg prøvde igjen etter at ørene var blitt bra kom det tilbake etter kort tids bruk. Trist for de er kjempegode på lyd og komfort.”

Nå har vi mottatt nok en tips fra en leser som opplever med Samsungs propper etter at han først leste Sammobile sin dekning av problemet i går. I flere måneder har han nå hatt en infeksjon, og han mener det er proppene som er synderen.

Til ITavisen forteller han at Samsung Norge avviser at dette er et problem etter at han tok kontakt, men han mener at problemet også kan omfatte Galaxy Buds Live:

Personlig har jeg hatt infeksjon i øret i et par måneder nå, noe jeg knytter til bruk av Galaxy Buds Pro, og muligens også Galaxy Buds Live.

Dette sier Samsung

Ovenfor internasjonal media forklarer Samsung at de følger internasjoanale vedtekter hva angår materialer.

Dessuten, er man allergisk mot rustfritt stål og nikkel, så er det trolig best å ikke bruke slike produkter om man opplever problemer, eventuelt sørge for at huden ikke har kontakt med annet enn gummien.

The post ITavisen-leser sier han fikk øre-infeksjon av Galaxy Buds Pro – han er ikke alene om å mene det appeared first on ITavisen.

Battlefield 6 avsløres neste måned – i vinter braker Call of Duty og Battlefield sammen

tir, 05/11/2021 - 02:58

Selv om det nok lekket et par skjermbilder fra en trailer-strøm, fremskynder ikke Battlefield 6-avsløringene.

Battlefield 6 lanseres trolig i november, trolig med nytt Battle Royale for å utfordre Warzone

For vi tipper det hele tiden var meningen å avsløre spillet neste måned, og nå har vi fått dette bekreftet fra den offisielle Battlefield-kontoen.

Words that rhyme with Soon:

June
Boom

— Battlefield (@Battlefield) May 10, 2021 Spillet lanseres i løpet av julen

Det har ikke kommet flere lekkasjer enn de to skjermbildene i denne artikkelen. Det skal bli svært spennende å se, i desember, hvordan Call of Duty og Battlefield-spillerbasen ser ut.

Xbox og Battlefield (EA) på Twitter:

Room (to make on our hard drive).

— Xbox (@Xbox) May 10, 2021 Activision har allerede avslørt at neste-generasjon Call of Duty lanseres før julaften, så det braker løs om ikke så veldig lenge. Nye Call of Duty lanseres sent i år

The post Battlefield 6 avsløres neste måned – i vinter braker Call of Duty og Battlefield sammen appeared first on ITavisen.

Resident Evil Village er en mega-hit

man, 05/10/2021 - 23:23

Tall fra Storbritannia tyder på at meget gode Resident Evil Village er en stor suksess, helt sikkert hjulpet av at det ikke er andre AAA-spill å konkurrere mot.

Village gjør det meget godt – PS5 og 4 leder i Storbritannia

I landet er nemlig spillet den tredje største lanseringen til Playstation 5, kun overgått av Spider-Man: Miles Morales og Assassin’s Creed Valhalla. Spillet troner nå på toppen av ny-salgs-listen.

For øvrig tok Sony tok størstedelen av kaka med 49 prosent av kopiene på PS5, etterfulgt av PS4 (31 prosent) og Xbox 20 prosent.

Hva angår fysiske kopier er dette den nest-største lanseringen i år (de to andre vi nevnte ble jo lansert i fjor), og kommer kun etter Super Mario 3D World + Bowser’s Fury.

Steam-salget er ikke inkludert

Salget er så godt at etter kun en uke er det den syvende største PS5-lanseringen totalt, og kommer etter Spider-Man: Miles Morales, Assassin’s Creed Valhalla, Call of Duty: Black Ops Cold War, Demon’s Souls, Watch Dogs Legion og Sackboy: A Big Adventure.

Tross det gode salget på nye konsoller er salget langt unna Resident Evil 2: Remake i 2019 da salget var 25 prosent høyere, og 40 prosent ned sammenlignet med Resident Evil 67 som ble lansert i 2017.

Merk at det kun er fysiske kopier som telles, så totalsalget er nok meget godt i og med at salget av digital-kopier akselerer.

The post Resident Evil Village er en mega-hit appeared first on ITavisen.

iPhone 13 blir tykkere og får et enda større kamera-system

man, 05/10/2021 - 20:50

MacRumors har sett de tekniske tegningene av den kommende iPhone 13-serien.

Kroppen får ikke den største tykkelsesøkningen

De avslører at iPhone 13-serien får en tykkere kropp og et kamera-system som stikker enda mer ut fra kroppen til mobilen enn de allerede gjør med 12-serien.

Heldigvis blir ikke kroppen så veldig mye tykkere: det er snakk om en økning på 0,17 mm.

Så mye mer vil kamera-modulen stikke ut

Det samme kan ikke sies om 13 -kameramodulene som vil stikke ut 2,51 mm, noe som er en god del mer enn dagens modeller 1,5 (iPhone 12) mm og 1,7 mm (iPhone 12 Pro). iPhone 13 Pro øker mest: 3,65 mm. er dybden.

Apple tar heldigvis grep som følge av dette og vil flytte linsene lenger ned i designet slik at de ikke blir i overkant eksponert.

Kamera-designet blir kvadratisk og flyttes lengre opp

Området der linsene sitter økes også til 29 mm x 29 mm på iPhone 13, en endring fra dagens 28 mm x 30 mm. slik at den blir et korrekt kvadrat.

Av teknologi ventes det forbedringer av nattmoduset og at kanskje alle modeller, i det minste den minste Pro-modellen, også får “sensor-shift”-stabilisering (et akselerometer tar høyde for plutselige rykk når man tar bilder) som per i dag kun er å finne i iPhone 12 Pro Max.

The post iPhone 13 blir tykkere og får et enda større kamera-system appeared first on ITavisen.

Folkene bak Gears jobber med en rekke nye spill som bruker utrolige Unreal Engine 5

man, 05/10/2021 - 20:37

Microsoft-studioet The Coalition sier at vi ikke kommer til å høre fra dem på en stund angående nye spill.

Det har vært stille rundt den nye grafikkmotoren det siste året

Årsaken er at de nå skifter til Unreal Engine 5, den helt nye grafikkmotoren som blåste oss av banen mai i fjor, men som det har vært helt stille fra siden den gang.

Men hyggelig er det at folkene bak Gears 5 sier at de jobber med flere spill som skal nytte motoren, og de hinter i retning av at det er snakk om minst ett nytt spill i serien med UE 5.

Se traileren igjen

Studioet avslører altså ingen pirrende detaljer, men bruker mesteparten av innlegget på å si at det kommer mer innhold til Gears 5, og at spillene har tradisjon for å dra nytte av den aller nyeste Unreal Engine-teknologien, 720p-spill til Xbox 360 til 120FPS-støtte i flerspillerdelen på Xbox Series X og S.

The post Folkene bak Gears jobber med en rekke nye spill som bruker utrolige Unreal Engine 5 appeared first on ITavisen.

Synes du det er greit Resident Evil Village “lånte” dette monsteret fra en film?

man, 05/10/2021 - 20:26

Har du hørt om Richard Raaphorst og/eller 2013-filmen Frankenstein’s Army? Raaphorst har funnet ut at Capcom “stjal” en av karakterene fra filmen hans.

Capcom anerkjenner filmen

Og det stemmer Capcom “lånte” (hva som blir riktig karakteristikk er vi noe usikre på) den: de bekrefter det faktisk i designmaterialet fra spill-studioet at de hentet karakteren fra nettopp denne filmen.

Du kan se dette i bonus-seksjonen fra hovedmenyen etter å ha fullført historien, og her er Raaphorsts sammenligningsbilder: Det er på LinkedIn Raaphorst nå reagerer:

Dette er en vill film med monstre jeg selv skapte, og en av dem er brukt helt uten min godkjennelse eller uten å ha gjengitt navnet mitt

Richard Raaphorst

Noen av de som kommenterer heier på Raaphorst og håper han får noe for dette, mens andre tror at det blir en vanskelig sak å vinne da Capcom har håndtegnet sin versjon, og publisert den med opphavsrettsmerking før Raaphorst gjorde det.

Det er godt mulig vi hører mer, men det kan også hende at, og vi ser på det sannsynlig, at Capcom vet hva de drev med rent juridisk, og at Raaphorst ikke har en sak, men vi vet jo ikke – kanskje er spill-studioet uansett villig til å gi ham en slump for arbeidet.

The post Synes du det er greit Resident Evil Village “lånte” dette monsteret fra en film? appeared first on ITavisen.

Sonys nye ørepropper blir helt nye – lanseres kanskje neste måned

man, 05/10/2021 - 19:35

Sony skal nå følge opp 1000XM3 med et nytt par som er mindre.

Dette er WF-1000XM4

Esken til det nye produktet dukket opp allerede i februar, og nå ser det ut til at vi kan bekrefte både Hi-Res audio og seks timer LDAC (32-bit/96kHz med Bluetooth @ 990kbps)-batterilevetid.

Lekkerne hos The Walkman Blog spekulerer også i om 10 minutter hurtiglading for 120 minutter spilletid er på plass.

Dette er forgjengeren – som du ser er det snakk om en stor design-overhaling: Støtter kanskje trådløs lading

De nye proppene minner mer om konkurrentenes hva angår design med en gummipropp og en mindre del som plasseres på innsiden av øret for god komfort, som Senneheiser True Wireless 2 og Master & Dynamic sine MW08 som vi for tiden tester (og som imponerer).

Det ryktes også at etuiet vil kunne lades trådløst, men om de blir vanntette, det gjenstår å se.

WF-1000XM4 etuiet vil kanskje kunne lades trådløst.

The post Sonys nye ørepropper blir helt nye – lanseres kanskje neste måned appeared first on ITavisen.

Sony med skuffende Playstation 5-melding: det vil være for få også neste år

man, 05/10/2021 - 19:07

Sony har advart et knippe analytikere at det vil bli vanskelig å skaffe en Playstation 5 ut året.

Har vært i salg siden november, fremdeles veldig vanskelig å skaffe

Dette overrasker ikke oss som har fulgt med en stund, da det er varslet datakomponent-mangel ut året og kanskje lenger, men at Sony nå igjen mener at det ser dårlig ut året og inn i 2022, er likevel av interesse da dette er oppdatert informasjon.

Grunnet populariteten til konsollen, som vi tidligere har rapportert, ser det ut til at de likevel klarer å holde følge med PS4-salget, men det er klart; hadde det hatt nok konsoller å selge hadde de trolig knuse PS4.

Sonys aksjer har vært på en oppadgående trend (75 prosent) siden mai i fjor, men etter at selskapet la frem kvartalsrapporten 28. april, falt de 8 prosent.

PC-salget tar HELT av – spår komponent-mangel ut året Dette sa Sony-sjefen

“Jeg tror ikke etterspørselen kommer til å roe seg dette året, og selv om vi sikrer mange flere enheter og produserer mange flere PS5 neste år, vil vi ikke kunne klare å levere nok til å mette etterspørselen”, forklarte CFO Hiroki Totoki som også mener at covid eller ei: det vil ikke være nok konsoller.

Selv om Nintendo faktisk tjener penger per solgte konsoll, og selv om Switch er flere år gammel, rammes også de av komponentmangel.

The post Sony med skuffende Playstation 5-melding: det vil være for få også neste år appeared first on ITavisen.

SE SÅ LITEN: Gigabytes kraftplugg har Jasper Lake

man, 05/10/2021 - 18:08

Gigabyte slipper en ny ultrakompakt PC i BRIX-serien med nye Intel Jasper Lake-prosessor.

10 nm-prosessor og raskere RAM

Det er ikke bare utsiden som har fått en overhaling, maskinen leveres med den nye 10 nm Intel Jasper Lake-CPUen. Maskinen får støtte for 2933 MHz minne og det skal gi en ytelsesforbedring på opptil 60 prosent sammenlignet med forrige generasjon.

Drar store skjermer

Tross den kompakte størrelsen er dette en kraftpakke som for eksempel skal kunne drive to 4K-skjermer, være hjemmekinomaskin eller benytte i IoT-infrastruktur, for eksempel til infoskjermer, digitale kiosker og annet. Grafikken dras av Intel UHD grafikkort og støtter HDBI 2.0b og Mini DP 1.4b. Disse kan brukes samtidig for å dra to skjermer med en oppløsning på opptil 3840×2160 @ 60Hz.

Testresultater på den nye serien. Kilde: Videocardz.net via GIGABYTE Plass til to disker

Også når det kommer til lagringsplass dekkes de flestes behov ved å støtte to disker (M.2 2280 + 2,5′ SSD/HDD).

4K Dual Display

Gigabytes nye ultrakompakte BRIX har nyeste Intel® UHD-grafikk. Grafikkmotoren støtter HDMI 2.0b og Mini DP 1.4b, og de kan brukes samtidig på flere skjermer med oppløsning opp til 3840×2160 i 60Hz.

BRIX har USB 3.0 Type C-kontakter som støtter overføringshastigheter på 5 gb/s. BRIX kan monteres bak en skjerm eller HDTV og kan drive en hvilken som helst VESA-kompatibel skjerm eller TV.

Dobbelt lagring

Den nye generasjonen BRIX støtter PCI-e/SATA-baserte M.2 og det er plass til en 2,5’’ HDD/SSD. En M.2 gir rask oppstart og innlasting av applikasjoner mens en tradisjonell harddisk er greit for plasskrevende lagring.

Med plass til to disker er det ikke lagringsplass det skal stå på i denne enheten. Kilde: GIGABYTE

The post SE SÅ LITEN: Gigabytes kraftplugg har Jasper Lake appeared first on ITavisen.

POLITAINMENT: Se Elon Musk på SNL

man, 05/10/2021 - 16:00

The post POLITAINMENT: Se Elon Musk på SNL appeared first on ITavisen.

Viste frem Cybertruck-prototypen i New York

man, 05/10/2021 - 14:50

Pickupen fra Tesla har ikke vært vist frem mye siden lanseringen, hvor Musk skapte furore med en helt annerledes design på en av USAs mest kjære ikoner.

Sjeldent vist frem

Det var i anledning av Musk sin opptreden på SNL at Cybertrucken også ble vist frem i New York. Tidligere har bilen knapt vært vist frem mer enn en håndfull ganger. Selv om man trygt kan si at det ikke er noen annen pick-up som har fått like mye oppmerksomhet som Teslas Cybertruck så har antall ganger man har kunnet se den IRL vært overraskende få.

Men New Yorkere kunne denne helgen se bilen i Teslas butikk i New York, nærmere bestemt i området som heter Meatpacking District.

Visit #Tesla in Meatpacking to see #Cybertruck pic.twitter.com/4HYVDOpX9Y

— Tesla Owners Club New York State (@TOCNYS) May 7, 2021

Musk på Saturday Night Live

Om det var noen klar årsakssammenheng mellom Musk sin opptreden på komi-programmet SNL (Saturday Night Live) og at Cybertrucken kom til New York vites ikke, men Musk er ikke kjent for å la en sjanse til gratis PR gå ubenyttet forbi. Musk kan nå stille seg inn i rekken av personligheter som har fått æren av å være vert for programmet som har gått på TV-skjermen siden 1975.

Special link to view SNL outside USAhttps://t.co/egSDZ8sNFu

— Elon Musk (@elonmusk) May 8, 2021

Musk sørget også for at alle hans følgere utenfor USA kunne se programmet og postet link Youtube for sine følgere på Twitter, i skrivende stund står det at videoen er privat og man kan ikke se noe, men du kan se en samling av høydepunktene i videoen nederst i denne saken.

Høydepunktene fra Musk sin opptreden på SNL. Kilde: ENews

The post Viste frem Cybertruck-prototypen i New York appeared first on ITavisen.

Kriminelle utgir seg som kjendiser: du er mer utsatt for nettsvindel når du jobber hjemmefra

man, 05/10/2021 - 13:52

Storbritannias National Cyber ​​Security Center (NCSC) tok ned 700 595 svindelkampanjer ifjor, 15 ganger flere enn et år tidligere.

Global økning i hacking og phishing

Nettsteder opprettet for å lure folk til å oppgi personlige data, sende penger og/eller laste ned skadelig programvare, økte kraftig ifjor. Kriminelle utnyttet situasjonen ved å utgi seg som kjendiser, forretningsdrivende, offentlige etater og helserådgivere.

Med covid 19-nedstengningen fulgte en global økning i hacking- og phishing-forsøk – digital snoking eller «fisking» etter sensitiv informasjon som passord eller kredittkortnummer. At flere jobbet hjemmefra og tar jobben ut av det relativt beskyttede bedriftsnettverket, svekker bedriftens sikkerhet. Frykt for viruset fikk folk til å klikke på lenker som hevdet å skulle informere om sykdommen.

Angriper kritisk infrastruktur

Hackere har i økende grad rettet seg mot sykehus og selskaper som driver kritisk infrastruktur. Et løsepengevirus-angrep tvang nylig Colonial Pipeline, operatøren av den største rørledningen i USA til å stenge, noe som truet drivstofforsyningen fra New York til Texas.

En populær taktikk for å svindle folk under nedstengningen var å imitere offentlige organer som skatte- eller helsemyndigheter, for å utnytte at folk søker informasjon om for eksempel koronatiltak; i England handlet det ofte om Brexit. Den amerikanske domenetilbyderen NameCheap var vert for nesten en tredjedel av denne kategorien svindelforsøk.

Midtveis i fjoråret var median avtakstid konsekvent over 60 timer. Dette gjorde NameCheap attraktivt for svindlere.

National Cyber ​​Security Center Misbruker covid 19- og forvaltningsterminologi

NameCheap sier at antallet svindelsaker rapportert til selskapet er blitt doblet siden starten på pandemien. Antall hendelser de selv identifiserte ble tidoblet. Selskapet har økt personalet og implementert teknologi for å stoppe domener som misbruker covid 19- og forvaltningsterminologi.

Vi jobber tett med våre kolleger innen rettshåndhevelse. Dette inkluderer NCSC i Storbritannia hvor vi gjennom en direkte rapporteringslinje kommuniserer mistanke om svindel og misbruk. Vi arbeider for ytterligere å redusere responstiden som nå er kommet under 24 timer.

NameCheap  Misbruker rikinger

Omtrent 46,4 prosent av svindelforsøkene i form av falske kjendiskampanjer à la rikinger som Richard Branson og Petter Stordalen, kom fra servere som eies av teknologigiganten Amazon. De ble tatt ned i gjennomsnitt 19 timer etter forespørsler fra NCSC, noe som gir Amazon en av de raskeste responstidene for denne typen saker.

Virgin's Richard Branson Warns on Bitcoin Scam Sites Using His Name https://t.co/U5ZZaGQFhh pic.twitter.com/0uf1BjKCI0

— CoinDesk (@CoinDesk) May 4, 2018

I artikler hos @dagbladet får jeg opp en "annonse" med lenke til https://t.co/t9A2bVrS2X (!). Tekst: "FARVELL PETTER STORDALEN NORGE ER I SJOKK"
Bildet av @petterstordalen er åpenbart manipulert. @NTBscanpix har tatt originalbildet.
Hva er dette? Anyone? pic.twitter.com/WYtgT2Rk4r

— Geir Roen Søndeland (@aftengeir) February 17, 2020

Kilde: Bloomberg

The post Kriminelle utgir seg som kjendiser: du er mer utsatt for nettsvindel når du jobber hjemmefra appeared first on ITavisen.

Mangel på halvledere får innvirkning også i bilindustrien – Disse funksjonene forsvinner

man, 05/10/2021 - 11:30

Grunnet manglende tilgang på halvledere som silisium så må bilindustrien nå ta grep og gjøre harde prioriteringer på hvilke funksjoner som er viktigst i deres produksjonslinjer.

Manglende tilgang

Halvledere er en betegnelse på stoffer som silisium og germanium, disse leder elektrisk strøm dårligere enn metalliske ledere som kobber, men bedre enn isolatorer som glass. Det er flere grunner til den manglende tilgangen, hvor pandemien er den klare vinneren etterfulgt av handelskrigen mellom USA og Kina. Covid19 har gjort at fabrikker må stenge ned og derav har tilgangen til stoffene blitt langt lavere selv om behovet har økt.

Vanskeligheten med å få tak i halvledere tvinger nå bilprodusentene til å finne på kreative løsninger for å kunne fortsette produksjonen av biler hvor halvledere brukes i mikrobrikker overalt i bilene, dette gjøres for å prioritere funksjoner som er viktigere for blant annet bilens sikkerhet.

Dette velger bilprodusentene å kutte
  • General Motors velger nå å bygge sin Chevrolet Silverado pick-up uten en spesiell modul i drivstoffsystemet – resultatet er høyere drivstofforbruk.
  • Peugeot har fjernet det digitale målerhuset i noen modeller av 308 for å spare halvledere. Den franske bilprodusenten vil ta i bruk standard analoge målere plass i stedet.
  • Pickupen, Ram 1500 fra Chrysler Group, leveres uten det smarte bakspeilet som standardutstyr som blant annet kan holde styr på blindsonen. Men velger å beholde dette som et mulig tilvalg ved kjøp.
  • Nissan velger å kutte navigasjonssystemer som standardutstyr i noen modeller i USA.
  • Renault velger å gjøre navigasjonssystemet i Arkana modellen mindre avansert.¨

Volkswagen har også sagt at de rammes av tilgangsproblematikken og Herbert Diess har uttalt at de har “mistet et produksjonsvolum på 100 000 biler” og at de ikke kommer til å rekke å ta igjen det.

Analytikere med kjennskap til temaet anslår at det vil være en mangel på tilgang hvertfall ut 2020.

The post Mangel på halvledere får innvirkning også i bilindustrien – Disse funksjonene forsvinner appeared first on ITavisen.

Vi håper på mye bedre iPhone-batterilevetid i 2023 med 5G påslått

man, 05/10/2021 - 10:09

5G tar sin bit av batterilevetiden.

Du får bedre batterilevetid om du bruker LTE

Vi har testet i lengre tid med og uten, og med både iPhone 12 Pro og 12 Pro Max, og ingen av dem imponerer med batterilevetiden når 5G er aktivert – det er fremdeles mye å spare ved å bruke LTE, i det minste i området vi tester. Kanskje dine erfaringer er annerledes?

Uansett har vi i lengre tid vært klar over at Apple utvikler et eget 5G-modem, og vi håper at de klarer å presse mer batterilevetid ut av dette modemet. Det vil være rart om ikke, da de kan gjøre sin helt egen greie i symfoni med sine A-brikkesett, i stedet for å tilpasse egne brikker mot Qualcomms X55-modem.

2023 er ingen garanti – omtaler det som tidligst mulige lanseringsår

Ming-Chi Kuo har oppdatert informasjon om lanseringsplanene, og det hele skal visstnok skje i 2023:

“Vi spår at iPhone vil dra nytte av Apples eget 5G-modem tidligst i 2023”, sier Kuo og legger til at Qualcomm vil kunne få det tøft: salget av 5G-toppmodeller går nemlig tregt, og selskapet vil derfor måtte konkurrere mer på antallet solgte enheter i billigmobil-segmentet for å gjøre opp for tapet av storkunden.

2023 backes også opp av andre

Utviklingen av det nye brikkesettet startet tidlig i fjor. Den første iPhone-serien med Apples eget modem, for første gang, spås også av analytikerne hos Barclays å skje i 2023. Apple handlet Intels modem-business for å slippe å starte uten et fundament.

De to selskapene kranglet om modemprisene i 2019, men ble til slutt enige. Det ble senere avslørt hvor mye Apple måtte betale Qualcomm.

The post Vi håper på mye bedre iPhone-batterilevetid i 2023 med 5G påslått appeared first on ITavisen.

Liv på Mars? Forskere mener NASAs bilder dokumenterer sopp på Den røde planet

søn, 05/09/2021 - 20:37

I et ny artikkel har et internasjonalt forskerteam fra blant annet USA, Frankrike og Kina samlet fotografiske bevis på at det gror sopplignende vekster på Den røde planet.

Er det sopp på Mars? I tilfelle er det også liv der oppe 

I artikkelen som er publiseet i Scientific Research Publishing’s Advances in Microbiology, analyserer forskerne bilder tatt av NASAs rovere Opportunity og Curiosity pluss Mars Reconnaissance Orbiter’s HiRISE-kamera. Objektene det er snakk om viser “kalkhvitt-farvede sfærisk formede eksemplarer” som Mars Opportunity-teamet opprinnelig mente var et mineral som kalles “hematitt” eller “jernglans”.

Senere studier har tilbakevist påstanden om jernglans. Forskere brukte begrepet “marsvamp” for å beskrive de mystiske gjenstandene på grunn av likheten med lav og sopp, mens sopp- og laveksperter i en annen studie klassifiserte kulene som “røyksopp” – en hvit, sfærisk sopp.

Utvider seg i størrelse

I artikkelen viser forskerne til et sett Opportunity-bilder som viser ni kuler i ulik størrelse og ytterligere 12 kuler som dukker opp under jorden i løpet av en tredagers solperiode. Forskerne mener at de “utvider seg i størrelse eller omvendt, endrer form, flytter seg til nye steder og/eller avtar i størrelse og nesten forsvinner”.

NASA. Forskerne fortsetter:

Mange av disse sfæriske prøvene har stilker og er omgitt av hvite biter og luftige skorpe- eller skjellignende materiale som minner om spedalskhet.

NASA.

Tilstedeværelsen av de perifere delene kan hjelpe forskerne å bestemme om det vi ser er sopp eller sfæriske bergarter. 

Hvit amorf masse som endrer form

I forskningen dokumenteres hvordan materialet endrer seg fra det ene bildet til det andre. “Hvit amorf masse endrer form, plassering og forsvinner nesten fullstendig fra innsiden av en steinhule i løpet av en tredagers (sol)periode,” skriver de i forklaringen til billedsettet nedenfor.

NASA.

Les også: Hør “verdens” første lyd fra Mars. “En gullgruve for vår forståelse av atmosfæren på Mars”

Kilde: Researchgate

The post Liv på Mars? Forskere mener NASAs bilder dokumenterer sopp på Den røde planet appeared first on ITavisen.

Elon Musk er livsfarlig: En spøk på underholdnings-TV sendte Dogecoin ned 30 prosent

søn, 05/09/2021 - 16:16

Lørdag 8. mai gikk Elon Musk på scenen som vert i det klassiske amerikanske underholdningsprogrammet Saturday Night Live. 

Levde fra hånd til munn

Han er født i Syd-Afrika, men flyttet til Canada som 17-åring for å slippe unna mobberne fra grunnskolen og militærtjenesten. Der bodde han hos slektninger og levde for en dollar dagen. I 2002 fikk han amerikansk statsborgerskap og startet det som ble til PayPal. Han solgte PayPal og pengene han fikk ble startkapitalen som har ledet til Tesla og SpaceX – og om det fortsetter i Musks vei, til månen og Mars.

Idag kan mobberne fra skolen angre. Alle vil ha Elon Musk. Hvert ord som slipper over leppene hans er gull verd. En tweet fra ham kan være verd milliarder

En Aspergers på scenen

Det siste er altså at multitalentet Musk entrer underholdningsbransjen. I lørdagens Saturday Night Live hadde han med seg kjæresten, sangerinnen Claire Elise Boucher, kjent under artistnavnet Grimes. Der innledet han med å si at det nok er første gang det står en Aspergers på scenen i SNL. Så slo han en morsomhet om Dogecoins som sendte kursen ned 30 prosent. Mannen kan være livsfarlig, som dere skjønner.

Med seg i programmet hadde han skuespillerinnen og syngedamen Miley Cyrus. Noen klipp ligger på YouTube. NBC slipper programmet i 100 land.

The post Elon Musk er livsfarlig: En spøk på underholdnings-TV sendte Dogecoin ned 30 prosent appeared first on ITavisen.

Nye tall: iOS 14.5 gjør det mulig, men slår folk av sporingen?

søn, 05/09/2021 - 14:34

Inntil utrullingen av iOS 14.5 har Facebook og andre som lever av å spore og kartlegge folks interesser og bevegelser, kunnet stole på at Apples Identifier for Advertiser har skaffet den informasjonen de behøver for å kunne målrette reklame. 

Facebooks bekymringer berettiget

Etter iOS 14.5 må mobilapper be oppgraderte brukere om tillatelse til å samle sporingsdata. Det er forventet lav aksept av sporing – og det vil i tilfelle påvirke mobilannonse-industrien over hele verden.

IOS 14.5 kom tidlig i forrige uke. Funksjonen har en hovedinnstilling som regulerer om apper kan be om tillatelse til å spore deg eller om hver app kan tilpasses individuelt (at du for eksempel kan la en bestemt app spore deg, men ikke andre).

Nå kommer de første tallene på hvor mange brukere som velger å aktivere sporing, og det ser ut til at Facebook og andre reklamefinansierte selskapers bekymringer er berettiget.

Amerikanerne mer restriktive enn verden forøvrig

Ifølge statistikk fra Flurry Analytics som hver dag oppdaterer påmeldingsfrekvensen samt andelen brukere som åpner for begrenset sporing, har tre prosent av amerikanerne og fem prosent av alle brukere slått av sporing fullstendig. Men selv om de fleste er åpne for å la noen apper spore dem, sier de nei til de fleste. I USA sier brukerne bare ja til å bli sporet i fem prosent av tilfellene, mens det samme tallet globalt er tretten prosent.

Kilde: Flurry

The post Nye tall: iOS 14.5 gjør det mulig, men slår folk av sporingen? appeared first on ITavisen.

Sider