Datanyheter

Abonner på Datanyheter nyhetsstrøm
For deg som lever digitalt
Oppdatert: 6 timer 24 min siden

Nordmenns nett-salg tok helt av: økte med over 800 prosent

fre, 11/27/2020 - 18:57

Klarna avslører hvordan Black Friday-handlingen foregikk i Norge.

Nordmenn elsker dingser

“Elektronikk, barneprodukter og klær og sko var de store salgsvinnerne”, melder Klarna i en pressemelding.

–Salget den første timen av årets største netthandelsdag var 820 prosent høyere enn en gjennomsnittsdag. Det skjer etter en Black Week-uke som til og med torsdag hadde en svært kraftig vekst på 74 prosent sammenlignet med i fjor, sier markedsdirektør i Klarna Norge, Thomas Elvestad.

“Ifølge Klarnas undersøkelse er også mange av kjøpene som blir gjort i løpet av Black Week godt planlagte. Hele 9 av 10 nordmenn som oppgir at de skal handle i løpet av tilbudsuken sier de regner med å kjøpe produkter som de ellers ville kjøpt, men til en lavere pris. Like mange oppgir at de skal handle julegaver i løpet av tilbudsuken.”

Tusenvis av norske nettbutikker inkludert

– Den spesielle situasjonen med koronapandemien og tiltak har ført til at mange netthandelskategorier har hatt en svært kraftig vekst før og under Black Week så langt. Nå blir det spennende å følge utviklingen for årets store netthandelsdag, forklarer Elvestad.

Klarna henter tallene fra 7100 norske nettbutikker. “Det er omsetningsstatistikk herfra som danner grunnlaget for funnene”, forklares det.

Netthandelsutviklingen mandag-torsdag Black Week:
 • Mandag: +109 prosent
 • Tirsdag: +85 prosent
 • Onsdag: +82 prosent
 • Torsdag: +41 prosent
Black Week

– De siste årene har vi sett at større deler av salgsvolumet og tilbudene i økende grad har spredd seg til dagene før selve Black Friday. Mye tyder på at dette er en tendens som fortsetter i år. Samtidig er det verdt å merke seg at Black Friday i fjor fremdeles var mer enn tre ganger så stor som gjennomsnittet av de andre dagene i Black Week, sier markedsdirektør i Klarna Norge, Thomas Elvestad.

“Statistikk fra mandag til torsdag i årets Black Week viser at det er innbyggerne i Oslo og Viken som har økt sine kjøp på nett mest i Norge. Mens Oslo-boerne så langt har brukt 92 prosent mer på netthandel enn i fjor, følger Viken like etter med en økning på 85 prosent. 

Ifølge Klarnas undersøkelse er også mange av kjøpene som blir gjort i løpet av Black Week godt planlagte. Hele 9 av 10 nordmenn som oppgir at de skal handle i løpet av tilbudsuken sier de regner med å kjøpe produkter som de ellers ville kjøpt, men til en lavere pris. Like mange oppgir at de skal handle julegaver i løpet av tilbudsuken.”

Kilde:
Klarna pressemelding

The post Nordmenns nett-salg tok helt av: økte med over 800 prosent appeared first on ITavisen.

2021 blir et stort Windows-år: strømming av Windows-programmer og Windows 10X

fre, 11/27/2020 - 12:40

Windows Central sine kilder hevder 2021 blir et stort Windows 10-år. Det er vi enige i, om det under stemmer, og det tror vi at det gjør basert på tidligere rykter.

I 2021 vendes blikket igjen mot Windows 10

Fokuset i år har under krevende omstendigheter vært å lansere Xbox Series X og S, noe som betyr at selskapet har noe flere ressurser å bruke på Windows 10-utvikling neste år.

Og så ser også ut til å være planen ifølge Windows Central.

Det kommer to Windows 10-oppdateringer neste år

Ifølge deres kilder er planen en større overhaling av Windows 10-grensesnittet høsten neste år. I alt er det snakk om to oppgradinger av OS-et neste år, såkalte “feature updates”:

 • Våroppdateringen 21H1 med mindre oppdateringer (som 20H2 og 19H2)
 • En større 21H2-lansering høsten 2021 med nytt grensesnitt
Samme kilder hevder også å vite at Microsoft leker med ideen om å bringe Android-apper til Windows Store, akkurat som man kan laste ned iOS- og iPad-apper fra Mac App Store til M1-maskiner.

En annen stor 2021-forbedring er emulering av x86-programmer i Windows 10 på ARM. Dette vil gjøre det mulig for Surface Pro X og kjøre alle Windows-programmer, men det skal bli interessant å se hvordan ytelsen og batterilevetiden påvirkes.

Windows 10X skal visstnok kunne kjøres på ARM-maskiner

En annen stor OS-lansering neste år er Windows 10X. Den nye versjonen av Windows som er moderne og lett å kjøre på en rekke enheter er myntet på brettbare enheter og maskiner med svakere spesifikasjoner.

Windows 10X vil ikke kunne installeres på nye maskiner, men følger med rimeligere Windows-maskiner som skal konkurrere mot Chromebook og iPad.

10X kodes visstnok ferdig i desember, og planen er så nye enheter med OS-et våren neste år. Maskiner med Windows 10X skal konkurrere mot Chromebooks.

Cloud PC kan bli den store Windows-funksjonen neste år

Ingen Win32-støtte er planlagt ved lansering hevder Windows Central, i stedet er visstnok planen å strømme programmer via skyen med en “Cloud PC”-app som vil kunne strømme apper til en hvilken som helst enhet.

“Dette vil være hvordan Windows 10X-kunder får tilgang til win32-programmer fordi lokal win32 apps-støtte ikke er tilstede ved lansering. På Windows 10 og 10X vil Cloud PC være en integrert tjeneste som synkroniserer med Microsoft 365. Om du installerer en app på Cloud PC, vil den dukke opp i startmenyen som om den var installert lokalt i Windows”, forklarer Windows Central.

Kilde:
Windows Central

The post 2021 blir et stort Windows-år: strømming av Windows-programmer og Windows 10X appeared first on ITavisen.

MacBook Touchbar forsvinner trolig ikke

fre, 11/27/2020 - 11:03

Er du som oss er du kanskje ikke så fan av Touchbar som finnes på MacBook Pro.

Apple ser ikke ut til å ville gi opp Touchbar

Det er en av grunnene til at MacBook Air M1 er helt kurant, da disse maskinene dropper Touchbar og i stedet bruker en tradisjonell verktøylinjerad med fysiske klikk.

Dessverre, vil kanskje mange si, så viser det seg nå at Apple ikke har noen planer om å droppe Touchbar, men i stedet forbedre funksjonen med Force Touch.

Patentet er fra mai 2019

Dette betyr at man vil kunne trykke ned på berøringsstripen rett under skjermen og hente opp flere valg. Fra før av har Apple Watch og berøringsflaten på MacBook dratt nytte av teknologien.

MacBook for å slippe fysiske klikk og Apple Watch (droppet på de nye modellene) og iPhone 6s for å kunne trykke hardere ned på skjermene for å hente frem andre valg.

Vi håper Force Touch på Touchbar innebærer at feilberøring på panelet ikke medfører at man kastes ut av arbeidet eller gjør noe feil, som kan forekomme nå.

Kilde:
Patently Apple

The post MacBook Touchbar forsvinner trolig ikke appeared first on ITavisen.

Dette er Surface Pro 8 og Surface Laptop 4

fre, 11/27/2020 - 10:34

Nå ser det ut til at vi vet at Surface Pro 8 og Surface Laptop 4 (begge ble sist oppdatert oktober 2019) ikke blir dramatisk annerledes fra de forrige generasjonene.

Dette er Microsofts nye Surface-produkter

Bildene er lekket fra det som ser ut som en godkjenningsorgan. Med en gang legger vi merke til at designet er så og si uendret: det er lett å se dette er Surface Pro og Laptop-maskiner.

Surface Laptop 4. Det er snakk om tre nye maskiner:
 • 1950 Surface Laptop 4
 • 1960 Surface Pro 8
 • 1961 Surface Pro 8 med LTE

Det ventes at lanseringen av de nye maskinene vil finne sted halvveis ut i januar, og at de får 11. generasjon Intel CPU med Intel Xe-grafikk. Surface Laptop 4 vil også kunne leveres med AMD-brikkesett trolig basert på Ryzen 4000-serien.

Det skal bli interessant å se hvordan disse maskinene yter, og spesielt Intels kommende CPU-er og brikkesett nå som vi vet hvor bra M1-brikkesettet til Microsoft yter.

#Surface EXCLUSIVE

2021 new devices

1950: Surface Laptop 4 (first pic)
1960: Surface Pro 8 (second pic)
1961: Surface Pro 8 with LTE pic.twitter.com/LstVtmHCwK

— cozyplanes (@cozyplanes) November 26, 2020

The post Dette er Surface Pro 8 og Surface Laptop 4 appeared first on ITavisen.

Hevder Call of Duty: Black Ops Cold War herpa deres Xbox Series X

tor, 11/26/2020 - 18:18

Xbox Series X-eiere klager over større problemer med det nye Call of Duty: Black Ops-spillet. Det krasjer hele tiden, men det er ikke det verste.

Om Black Ops Cold War krasjer Xbox-en din, bør du vurdere å stoppe å spille det

En rekke brukere melder at de tror det nye spillet rett og slett har herpa deres Xbox Series X, noe som selvsagt er et stort problem med tanke på at konsollene er utsolgt overalt.

Minst fire personer i Reddit-tråden “Vær forsiktig med Xbox Series X” sier at deres Series X ikke lenger starter etter at Cold War ofte krasjet en rekke ganger og at de valgte å fortsette å spille etter å ha tatt omstart av konsollen og startet opp spillet igjen.

Xbox Series X er langt ifra optimalisert for kryssplattformspill

Utvikleren som følger med på innleggene i Reddit-tråden oppfordrer til å prøve å deaktivere ray tracing, en av grunnene til å handle de nye konsollene, og spesielt Series X som på papiret er kjappere enn PS5.

Dette må være første gang vi hører om et problem som blir verre jo flere ganger man starter spillet etter at det krasjer gjentatte ganger, for så å ende i total-havari. Vi vet selvsagt ikke garantert at det er dette spillet som medfører krasjingen, det kan ligge noe latent i nettopp disse konsollene, men det er verdt å merke seg dette og tenke seg om to ganger før man starter opp spillet igjen om det støtt og stadig krasjer.

Kilde:
Reddit

The post Hevder Call of Duty: Black Ops Cold War herpa deres Xbox Series X appeared first on ITavisen.

Microsoft kan ha løst kundenes konsoll-kaos om de gjør dette

tor, 11/26/2020 - 15:25

Under et lengre intervju med The Verge, avslører Phil Spencer at Xbox-teamet har tenkt på hvordan de kan løse forhåndsbestillings-kaoset.

Hva om du har navnet på konsollen før den er bygget?

En av de tingene de har snakket om er at kunden betaler et depositum og videre at personen kan følge med på produksjonsprosessen fra første komponent til at Xbox-en er pakket og klar og med en spikret leveringsdato.

Mulighetene her er jo mange, inkludert muligheten til å betale mer for å komme først i køen, og ha alt innholdet man ønsker forhåndsinstallert på konsollen før den leveres.

Tradisjonen er åpne for forhåndsbestiller knappe to måneder før lanseringen av produktet. Butikkene får så lov å selge x antall prosent av forhåndsbestillingene, som bestemt av Microsoft eller Sony. De resterende konsollene legges ut for salg på lanseringsdagen. Slik var det også i Norge med den nye konsoll-generasjonen.

Xbox Series S. Slik vi gjør det nå er uansett gammeldagens De nye konsollene er det største generasjonshoppet kanskje noen sinne, kombiner det med en pandemi og etterspørselen vil være ekstra høy.

“Jeg vet ikke om dagens system er riktig for verden slik den er i dag. Det er en veldig gammel måte å tenke på, at man står utenfor en butikk og venter. Jeg mener vi bør utfordre oss selv på dette området og vi har snakket med butikkene om det”.

Spencer lufter også ideen at en Xbox TV-plugg trolig lanseres neste år for å kunne strømme xCloud til TV-en. Dette har vi hørt før, så forvent at det skjer.

Kilde:
The Verge

The post Microsoft kan ha løst kundenes konsoll-kaos om de gjør dette appeared first on ITavisen.

Dette fikser den nye Playstation 5-oppdateringen

tor, 11/26/2020 - 14:34

Sony har endelig lansert en ny Playstation 5-fastvare.

Dette retter den nyeste PS5-oppdateringen

Det er versjon 20.02.02.26 som nå er lansert og som er den tredje oppdateringen siden lanseringen av konsollen. Den første oppdateringen ble lansert på lanseringsdagen i USA, 12. november.

Oppdateringen som er på rett under 900MB retter følgende:

 • Forbedrer system-ytelsen
 • Retter en feil der diskversjonen av et spill noen ganger ble slettet
 • Retter en feil som stoppet PS5 trådløs kontroller fra å bli ladet når konsollen er i dvalemodus og kabelen koblet til PS5-ens front USB Type-A port med USB-kabelen som følger med konsollen
Ikke-offisielle tall tyder på at Playstation 5-salget går bedre enn Xbox Series.

Kilde:
Playstation

The post Dette fikser den nye Playstation 5-oppdateringen appeared first on ITavisen.

Watch Dogs Legion Online utsatt til neste år

tor, 11/26/2020 - 13:10

Ubisoft utsetter nett-delen til sitt nye spill.

Ubisoft trenger mer tid på på å gjøre ferdig omfattende nett-modus

Årsaken er at Ubisoft-teamet ønsker å fokusere på å fikse tekniske feil i enspillerdelen (som flere fremdeles sliter med) og være mer forbedret til å lansere nett-delen og sikre at lanseringen fungerer tilfredsstillende.

Det man vil kunne gjøre i nett-delen er ganske omfattende:

 • Free roam” co-oop med opp til fire spillere
 • Spesial-oppdrag for deg og din partner
 • PvP
 • Fan-favoritt spill-modus

Spillet ble for øvrig oppdatert denne uken. Les om feilrettingene til konsoller og PC.

Kilde:
Ubisoft

The post Watch Dogs Legion Online utsatt til neste år appeared first on ITavisen.

Assassin’s Creed Valhalla har fått super-oppdatering til Xbox Series X og Playstation 5

tor, 11/26/2020 - 12:33

1.04-oppdateringen til Valhalla er her.

Oppdateringen er på mellom 2,5GB til 5,3GB

Begge de nye konsollene får nå tilgang til å velge mellom 60FPS eller 30FPS der sistnevnte øker bildekvaliteten, men halverer bildeoppdateringstakten.

Xbox Series X og S får dessuten servert en feilretting som fikser opp i at bildet kan henge noe etter og skape “screen tearing”.

Det er mye som er rettet. Klikk lenken under for å lese om alt.

Kilde:
Ubisoft

The post Assassin’s Creed Valhalla har fått super-oppdatering til Xbox Series X og Playstation 5 appeared first on ITavisen.

Hvorfor knuser ikke Xbox Series X Playstation 5?

tor, 11/26/2020 - 11:40

Digital Foundry har sammenlignet ytelsen i en rekke spill som er tilgjengelig på begge konsollene.

Xbox Series X er 20 prosent kjappere, men spillene yter ofte bedre på PS5 Det er ingen tvil om at Series X er lettest å plassere.

En ting er klinkende klart: de 12 teraflopene Xbox Series X har gjør lite for å vinne mot Playstation 5 sine 10,3 teraflop for i flere spill er det Playstation 5 som leverer den beste ytelsen og bildekvaliteten – unntaket er ray tracing-ytelsen.

Årsaken skal være at Playstation 5-utviklerne fikk tilgang til testkits tidligere enn Microsoft klarte å levere det samme for Xbox Series X og S. Vi får håpe at det er årsaken og at Xbox Series X drar fra i visse spill, for på papiret skal den jo være kjappere og Microsoft har rettet mye oppmerksom rundt akkurat dette teoretiske faktum.

Spisser Microsoft et hemmelig AMD-våpen i det skjulte?

Merk også at Microsoft ventet ekstra lenge med masseproduksjonen for å få plass “komplett RDNA 2.0”, hva nå enn det betyr. Det ryktes også at Xbox Series X og/eller S kanskje eksklusivt utstyres med ny super samling-teknologi for enda bedre ray tracing-ytelse. Vi håper på et slikt hemmelig våpen og at utviklerne bare trenger lenger tid.

Assassin’s Creed Valhalla er oppgradert til versjon 1.04 som skal rette “screen tearing” på Xbox Series.

 • Devil May Cry 5. Series X yter kun litt bedre i 4K og ray tracing-ytelse, men spillet kjører bedre i ytelsesmodus på PS5 der forskjellen kan være opp til 40FPS
 • Assassin’s Creed Valhalla kjørte før 1.04-oppdateringen langt dårligere på Series X med “screen tearing” og under 60FPS for ofte. PS5 kjører med høyere FPS oftere.
 • Dirt 5. Series X serverer ikke bare dårligere oppløsning men også bildekvalitet. PS5-versjonen i kvalitetsmodus filtrerer teksturene bedre og snitt-oppløsninge er høyere. I 120FPS-modus er detaljnivået høyere på Sonys konsoll, men PS5 havner også oftere under 120FPS grunnet mer detaljerte teksturer i PS5-versjonen.
 • Call of Duty: Black Ops Cold War. Series X leverer bedre ray tracing-ytelse, men gjør det svakere i 120FPS-modus. PS5 dropper ned i 40FPS noen ganger med ray tracing, mens Series X klarer 60FPS uansett.
Microsoft erkjenner problemene

“Vi er klar over ytelsesutfordringer for en håndfull optimaliserte spill til S og X og vi jobber aktivt med våre partnere for å finne og rette feilene for å sørge for en optimal opplevelse.

Nå startskuddet for den nye konsollgenerasjonen har gått har vår partnere bare pirket på overflaten i forhold til hva som er mulig med de nye konsollene. Det er forventet at det dukker opp mindre feil mens de lærer å dra nytte av den nye plattformen. Vi er ivrige etter å jobbe med utviklere for å utforske mulighetene til X og S i fremtiden.”

Kilde:
The Verge

The post Hvorfor knuser ikke Xbox Series X Playstation 5? appeared first on ITavisen.

TEST: MacBook Air ble plutselig tidenes beste laptop

tor, 11/26/2020 - 09:18

MacBook Air med M1-brikke, selv om designet er noe utdatert, er den beste laptopen man kan handle, spesielt om man foretrekker macOS. Om man liker Windows best mener jeg likevel at det er verdt å sette seg inn i macOS – så bra er Apples M1-brikke.

Fordelene sammenlignet med Intel er utrolige og merkes fra første sekund

Den beste referansen man er for å undersøke om man blir lurt av det Apple sier i forhold til ytelsen, er å prøve mot en annen MacBook, en MacBook Pro 13″ 2019 i7 med 16GB RAM for eksempel. Dette har vært min arbeidsmaskin i et par år og jeg kjenner den derfor godt i forhold til viftebråk og ytelse. På papiret skal ytelsen være god, men nå føles den håpløst utdatert. Fra første time jeg testet Air, har Pro ligget og støvet. Så bra fungerer også Rosetta 2 som emulerer x86 at vi ikke tenker over at den gjør magi bakgrunnen, men mer om det senere.

Det er natt og dag:

Der Pro 13″ sliter med å unngå viftebruk, noen ganger massivt, under forholdsvis enkel surfing, er ikke bare Air helt stille, men oppnår mye bedre ytelse samtidig som man vinner rundt seks timer lengre batterilevetid. Utrolig.

MacBook Pro spinner opp, blir for varm og tapper batteriet dobbelt så kjapt sammenlignet med Air M1 samtidig som ytelsen er mye dårligere.

Jeg har skrevet mange artikler om hvordan det ville være utrolig å nå ekte 15 timer med bruk, og mer, og nå har det altså skjedd. Ventetiden var vært det.

For de aller fleste vil faktisk 8GB-modellen være helt OK, og med de aller fleste mener jeg personer som ikke bedriver ting som RAW-bildebehandling eller video-redigering – selv da er forskjellene små:

Video Demos Performance Differences Between 8GB and 16GB Apple M1 MacBook Pro https://t.co/JTqGjDiY07 by @julipuli pic.twitter.com/kHy142ke9t

— MacRumors.com (@MacRumors) November 23, 2020 M1-maskinene gjør iPad-ene langt mindre attraktive

MacBook Air vil kanskje kannibalisere iPad Pro salget. Jeg vet ikke, jeg kan bare snakke for meg selv. iPad Pro 11″ fra 2018 som jeg har vært meget fornøyd med brukes mye mindre nå som M1 er i hus. Jeg har ikke tenkt på å bruke den i det hele tatt, som MacBook Pro Intel.

Greia er jo at Air M1 er klar like kjapt, starter de aller fleste programmer like hurtig og har like god batterilevetid og standby-tid. Det gjør iPad Pro til et overpriset surfebrett der fordelene den hadde mot Intel-maskiner ikke lenger er like synlige.

iPad-en brukes mer som videoavspiller og foto-redigerer, men jeg har problemer med å anbefale Pro-maskinene med Magic Keyboard. Årsaken er hva jeg nevner over kombinert med prisene.

For se på disse tallene:

MacBook Air M1 8GB 13″ (12 790 kroner) er kjappere og billigere enn iPad Pro 12,9″ 256GB (13 390 kroner), for man må jo ha et Magic Keyboard også og da ender totalprisen på hele 17 780 kroner.

iPad-prisene henger ikke lenger på greip og Magic Keyboard er alt for dyrt.

Klart kan du gå for nye og rimeligere iPad Air. 256GB-modellen koster 8790 kroner – med Magic Keyboard blir totalprisen uansett 12 580 kroner, bare noen hundrelapper mindre enn Air M1 8GB. Merk at selv den rimeligste Air-modellen har 2GB mer RAM og mulighet til å kjøre iPad og iPhone-apper.

Tid å full-lade tar rundt to timer og 30 minutter med Apples 61 watt MacBook Pro-lader

Det er sjelden et produkt gjør ting så mye bedre uten å endre måten man gjør det meste på, men det ikke greia med disse maskinene. De er helt like. Alle som har brukt en Mac før kan bruke den og glede seg over forbedringene fra første sekund.

For Rosetta 2 gjør en bemerkselsesverdig jobb med “emulering” (det er egentlig oversetting) av x86-programmer, som man jo må bruke endel av fremdeles.

Merk at Chrome allerede er oppdatert til M1 (og at Photoshop i beta), og at jeg til nå ikke har opplevd problemer med noen apper. Det er som at endringen ikke har funnet sted for min del, men personer med eksotiske programmer må tenke seg om to ganger og undersøke. Det er derfor ingen garanti for at denne maskinen kan fungere i alle profesjonelle sammenheng riktig enda.

Du kan bruke dette programmet for å undersøke hvilke programmer som er x86 eller som støtter M1 direkte: Ja, det er en app for dette også En myk og vifteløs opplevelse hele tiden

Engadget omtaler det som en “shocker” at maskinen oppnår bedre ytelse enn de fleste uten vifte. Vi er enige.

Der MacBook Pro med Intel i7 ikke helt klarte å tegne alle deler av macOS Big Sur silkemykt, er forskjellen natt og dag med denne, både kontrollpanelet i Big Sur, tilkoblinger til andre enheter og varselsenteret fungerer langt mer tilfredsstillende nå og alle animasjoner er silkemyke og fungerer som vanlig alltid perfekt i kombinasjon med den store berøringsflaten. Selv det å endre oppløsning utføres uten hakking i grensesnittet. Det høres kanskje ikke viktig ut, men vent til du prøver selv. Det gjør noe med hele opplevelsen, spesielt berøringsflaten som blir enda mer responsiv.

Blackmagic SSD-test – MacBook Air M1 13″: Blackmagic SSD-test – MacBook Pro 13″ Intel: Tenk deg M2 og maskiner med nytt design

Det mest negative er innlysende: brede rammer rundt skjermen og et design som er helt uforandret.

Det er moro å tenke seg hvilke design de kan få til nå som de kan skilte med så mye bedre ytelse og batterilevetid uten vifte, for ikke å snakke om hva Mac Pro vil kunne, eller iMac eller iMac Pro. Greia er at Apple plutselig er på en ny sti, og den ser fortreffelig ut for dem, men farlig ut for Intel og Windows/Microsoft.

Det er også vanskelig å ikke se fordelene om denne også fikk berøringsskjerm, rent bortsett fra grensesnittet. Men, selv Windows heller ikke har det beste berøringsgrensesnittet, er det likevel ofte nyttig, men det hadde kanskje plassert iPad i en enda mer merkelig posisjon.

Pro og Air.

Noe annet som ikke er å finne her er 5G-støtte, noe er en misset sjanse for disse maskinene. Jeg ser ingen grunn til ikke å tilby dette neste år.

Skjermen er mer enn lyssterk nok, men trenger du 100 nits mer byr Pro-modellen på det for 500 totalt og 8 GPU-kjerner i stedet for 7.

Apple har til og med tenkt seg nøye om i forhold til verktøyknappene. Jeg tuller ikke: jeg velger Air fremfor Pro ikke bare grunnet, prisen, men for å slippe TouchBar. Man finner lysstyrke, kontrollpanel, søk og Siri, volumknapper og TouchID på toppen.

Ikke alle er fornøyde med MacBook M1: opplever Bluetooth-problemer Konklusjon

Tastaturet er silkemykt og kjapt, opplevelsen av macOS Big Sur likeså og det med 8GB RAM modellen. Så effektivt er M1 sin måte å integrere alle kjerneområder av operasjonen, at vi faktisk kan gå tilbake i tid på spesifikasjonene og likevel bli servert en mange ganger bedre opplevelse. Dette er ytelses- og batterisrang det er tiår mellom hver gang vi ser. Det har i hvert fall vært tradisjonen frem til nå, men om Intel og Microsoft nå endelig tvinges over til ARM, kan det tenkes at konkurransen tilspisser seg og vi får hyppigere og større hopp. Det har jaggu stått stille i mange år nå for alle parter.

TouchID er lynkjapp.

Det er ingen tvil om at MacBook Pro ikke lenger kommer til å være i bruk, for hva er poenget? Nå slipper jeg ikke bare TouchBar, men alt blir bedre, og det med en langt rimeligere maskin. Jeg tror Pro-en kostet rundt 15 000 kroner. Apple tar for denne 12 790. Det er en pris som er mer enn akseptabel. Husk at MacBook Pro 16″ som er tregere koster fra 28 990, dog med større skjerm, men likevel. Pro M1 starter fra 16 490. Uslåelig.

Intel-maskinene ble forhistoriske på dagen om man setter til gaming-laptops.

Det har aldri vært enklere å anbefale en laptop: MacBook Air er vinneren og Apple har et gigantisk fortrinn og er først ute med det, noe som samtidig kjøper dem tid.

Intel, Microsoft, HP, Lenovo, Asus og alle dere andre: hva gjør dere nå?

The post TEST: MacBook Air ble plutselig tidenes beste laptop appeared first on ITavisen.

Sony lover flere Playstation 5 i år

ons, 11/25/2020 - 21:36

Sony melder at det fremdeles er håp i år: de skal klare å produsere flere Playstation 5 før årsslutt.

Konsoll-lanseringene har ikke vært lette i år

På Twitter melder de nå, etter at Playstation-sjefen i USA Jim Ryan, denne uken uttalte at alle konsollene er utsolgt over hele verden.

Heldigvis har Sony flere konsoller de kan levere i år, men det spørs hvor mange det er snakk om – det nevner selvsagt ikke selskapet i tweeten som leser:

“Vi ønsker å takke spillere i hele verden for de har gjort PS5-lanseringen til den største i vår historie. Etterspørselen for PS5 er historisk, så vi ønsker å bekrefte at flere PS5-konsoller kommer til din lokale forhandler før 2021”, meldes det med poengtering om å ta kontakt med sin lokale butikk.

We want to thank gamers everywhere for making the PS5 launch our biggest console launch ever. Demand for PS5 is unprecedented, so we wanted to confirm that more PS5 inventory will be coming to retailers before the end of the year – please stay in touch with your local retailers.

— PlayStation (@PlayStation) November 25, 2020

The post Sony lover flere Playstation 5 i år appeared first on ITavisen.

Metro Exodus gratis-oppgraderes til Playstation 5 og Xbox Series X

ons, 11/25/2020 - 18:45

Metro Exodus lanseres i oppgraderte versjoner til PS5 og Xbox Series X og S neste år.

Oppgraderes gratis med ray tracing neste år

Studioet ønsker ikke avsløre alle detaljene riktig enda, men forvent kjappere FPS, høyere oppløsning, kortere lastetider og ray tracing.

“De nye konsollene er utrolige og gjør det mulig for oss å levere visuelle forbedringer og ytelsesforbedringer som til nå kun har vært mulig med en topp gaming-PC med RTX-kort”.

Og ja: oppgraderingen blir gratis om du eier spillet enten på plate eller digitalversjonen til PS4 eller Xbox One.

Joda, de utvikler et nytt Metro-spill

A4 Games sier at de jobber med et nytt spill i Metro-serien for den nye konsollgenerasjonen med en komplett overhaling av grafikkmotoren for å dra nytte av ytelsen, SSD-ene og ray tracing-maskinvaren.

A4 beroliger fansen om at målet fremdeles er et robust enspilleroppdrag, men er utover det forsiktige med å røpe mer.

Kilde:
Metrothegame.com

The post Metro Exodus gratis-oppgraderes til Playstation 5 og Xbox Series X appeared first on ITavisen.

Sony skal ha klart å selge over 2 millioner Playstation 5 på to dager

ons, 11/25/2020 - 18:34

Ifølge tall fra VGChartz, som på ingen måte er bekreftede fra Sony, meldes det fra 2,1 til 2,5 millioner solgte Playstation 5 12. (USA) og 19. november (Europa-lanseringen).

VGChartz melder om 1,2 til 1,4 millioner solgte Series X og S på lanseringsdagen.

Slik fordeles de 1,3 til 1,6 millioner solgte konsollene seg under den første lanseringsfasen:

 • USA: 1 til 1,2 millioner
 • Canada: 95 000 til 110 000
 • Mexico: 65 000 til 75 000
 • Australia og New Zealand: 45 000 til 60 000
 • Japan: 115 til 120
På lanseringsdagen i Europa er fordelingen slik:
 • Storbritannia: 230 000 til 280 000
 • Frankrike: 105 000 til 125 000
 • Tyskland: 115 000 til 14 000
Xbox knuses i Playstations hjemland

Det kommer jo ikke som noen overraskelse, men ifølge Famitsu skal Sonys nye konsoll ha knust Xbox Series-konsollene med 118,085 solgte fra 12. november til 15. november, mens Microsoft kun klarte å selge 20,534 Xbox series fra 10. november til 15. november.

Kilder:
Famitsu
VGChartz
VGChartz

The post Sony skal ha klart å selge over 2 millioner Playstation 5 på to dager appeared first on ITavisen.

Ikke alle er fornøyde med MacBook M1: opplever Bluetooth-problemer

ons, 11/25/2020 - 17:58

Eiere av MacBook Air M1, Pro og mini rapporterer om Bluetooth-problemer.

Det er ukjent hvor mange som opplever disse problemene

Enten opplever enhetene at tilkoblingen er ustabil, andre ganger går det ikke an å koble til i det hele tatt. Det er snakk om tredjepartsprodukter og Apples egne, som AirPods, Magic Mouse og tastaturet i samme serie.

Visstnok erfarer Mac mini-kunder de største problemene, noe som er aller verst da disse jo er helt avhengig av Bluetooth mus og tastatur. Det er også rapporter om at problemene vedvarer selv etter bytte-enhet fra Apple.

Vi er snart klare med vår anmeldelse av MacBook Air M1 8GB RAM og har ikke opplevd problemer med AirPods-tilkoblingen, utover det har vi ikke brukt eksternt tilbehør.

Kilde:
MacRumors

The post Ikke alle er fornøyde med MacBook M1: opplever Bluetooth-problemer appeared first on ITavisen.

Tesla tilbakekaller biler i Norge

ons, 11/25/2020 - 17:31

Model X og Model Y tilbakekalles.

Tesla bekrefter tilbakekalling i Norge

Utenlandske medier og NRK melder at det tilbakekalles biler internasjonalt og i Norge. Det er ukjent i hvilke land det tilbakekalles Model Y-biler, men det er snakk om under 500 mens det er snakk om rundt 9500 totale tilbakekallinger av Model X. De berørte modellene ble solgt i Norge juni 2016.

Årsaken for tilbakekallingen av selskapets SUV er at plastlister i taket ikke er godt nok festet, kan falle ned, og derfor distrahere føreren.

Når det gjelder Model Y er problemet potensielt langt mer alvorlig: en bolt kan løsne fra styresystemet. 437 Model Y er tilbakekalt.

Kilder:
NRK
Electrek

The post Tesla tilbakekaller biler i Norge appeared first on ITavisen.

Derfor bør du ikke handle OnePlus Nord N10

ons, 11/25/2020 - 12:00

Jeg har blitt vant til OnePlus’ telefoner den siste tiden.

OnePlus Nord til venstre er vesentlig mer lyssterk enn OnePlus Nord N10 til høyre. (Ill: Ole Magnus Kinapel/ITavisen)

De har jo kommet i bøtter og spann inn på testbenken. Men denne er noe litt annet.

Resten av årets OnePlus – telefoner har hatt en del fellesnevnere: 90 eller 120 Hz skjerm, fingeravtrykkleser i skjermen, lydløs-switch, hurtiglading etc. Disse egenskapene utgjør OnePlus.

Når OnePlus Nord N10 kommer med fingeravtrykkleser bak på telefonen og uten lydløs-switch, føles den ikke helt som en OnePlus.

Når du starter telefonen merker du også at telefonen ikke har like finjustert vibrasjon som resten av lineupen. Denne telefonen vibrerer mer som telefoner pleide å gjøre før i tiden, med lengre og mindre taktil vibrasjon. Den har også mer ramme nederst enn det vi har blitt vant til.

Spesifikasjoner
 • Snapdragon 690 5G 8 nm
 • Skjerm: IPS LCD, 90Hz, 1080 x 2400 px
 • 128 GB UFS 2.1 – lagring
 • 6GB RAM
 • Kamera:
  • 64 MP vidvinkel, f/1.8, 1/1.72″, 0.8µm
  • 8 MP ultra vidvinkel, f/2.3, 119˚
  • 2 MP makro, f/2.4
  • 2 MP dybdesensor, f/2.4
 • Frontkamera: 16 MP, f/2.1
 • 4300 mAh, 30W Warp charge
 • Pris: 3790 kroner (proshop.no)
Derfor er hele lanseringen merkelig

Var dette virkelig en nødvendig produkt å lansere for OnePlus. Fantastiske OnePlus Nord kom for mindre enn et halvt år siden, en telefon som koster omtrent det samme (4500 kroner), er litt mindre, penere i mine øyne, har fingeravtrykkleser i skjermen og lydløs-switch, og viktigst av alt – ser ut som og føles som en OnePlus-telefon.

N10 derimot, er fin i bruk, men har ikke noe spesielt over seg. Joda, den har doble høyttalere og spiller høy lyd i stereo. Den kommer også med hodetelefoninngang.

Stereo høyttalere og hodetelefoninngang. (Ill: Ole Magnus Kinapel/ITavisen)

Funksjoner Nord mangler. Men den føles i mye større grad som en generisk Android-telefon og jeg ville (any day) lagt 500 kroner ekstra i potten og kjøpt Nord istedet for Nord N10.

Se testen av Nord: N10 har et 90Hz IPS-panel, mens Nord har et 90Hz AMOLED-panel.

Nord er langt mer lyssterk enn N10, har Gorilla Glass 5 istedet for 3 og raskere prosessor. Nord har dessuten dobbelt frontkamera, som den eneste i årets OnePlus-familie.

N10 har bakside i plast, mens Nord har forside og bakside i Gorilla Glass 5 og føles rett og slett dyrere.

Nord til venstre, er vesentlig mer lyssterk enn Nord N10. (Ill: Ole Magnus Kinapel/ITavisen)

Sammen med N10 lanserer også OnePlus den mer forståelige Nord N100.

Denne koster kun 1999 kroner og plasserer seg i et segment der OnePlus ikke har telefoner fra før. OnePlus Nord N100 er et mer forståelig produkt. (Ill: OnePlus) Så hva i all verden er greia med N10? For å forstå hva selskapet driver med må vi se til USA. N10 har et firekameraoppsett, forholdsvist likt Nord. (Ill: Ole Magnus Kinapel/ITavisen)

OnePlus Nord kom nemlig aldri til det amerikanske markedet. Istedet ble den kun lansert i Europa og India. Grunnen til det er mest sansynlig at det ville vært for dyrt for OnePlus å lansere Nord i USA.

OnePlus arbeider med å bli en av de store i USA, og sikter seg inn på samme marked som Samsung og Apple, med OnePlus 8, 8 Pro og 8T i flaggskipsegmentet. Og for å få til det i USA, har selskapet inngått avtaler med både Verizon og Amazon. Det krever enorme lagre og enorm produksjon, for det nytter ikke å komme til Verizon å si at man kun har et par tusen telefoner tilgjengelig.

OnePlus opererer stort sett med små kvanta Skjermpanelet på N10 er fint, men ingenting spesielt. (Ill: Ole Magnus Kinapel/ITavisen)

Og på den måten har de kunnet presse prisene ned, siden de ikke risikerer å sitte igjen med masse enheter som ikke blir solgt. OnePlus 8 – serien har derimot vær selskapets dyreste modeller noensinne, og noe av grunnen er nettopp Verizon og Amazon – samarbeidet. Med større risiko følger høyere pris for sluttbrukeren.

I India er prisen på OnePlus sine telefoner langt lavere enn det de er i USA og Europa, både fordi det virker som at OnePlus bruker det indiske markedet på å teste produkter, men også fordi det lar seg gjøre å selge telefoner i det indiske markedet uten å inngå avtaler med store forhandlere.

Når OnePlus Nord lanseres med så vanvittig god innmat for pengene ville det rett og slett ikke lønne seg for selskapet å selge telefonen i USA. Dessuten hadde de ved lansering av Nord allerede problemer nok som det var med møte etterspørselen av 8 og 8 Pro. Og med 8T-lanseringen i tillegg vil jeg tro at de har nok å gjøre.

Kjøp Nord, ikke N10

Derfor kom ikke Nord til USA og derfor kommer istedet N10 til det amerikanske markedet, en telefon med langt billigere innmat enn Nord. Og derfor gir det ikke mening å kjøpe N10 her i Norge, siden vi faktisk får tak i Nord!

Når det er sagt…

…er telefonen helt kurant. Den har et firekamerasystem med et 64 MP hovedkamera. OnePlus har etterhvert blitt gode på kameraprogramvare og bildene blir ganske bra.

Tatt med N10′ standard vidvinkelkamera. (Ill: Ole Magnus Kinapel/ITavisen)

Men Ultra vidvinkelobjektivet skuffer med sine 8 MP. Selv i godt lys er bildene kornete og uskarpe.

Tatt med N10′ ultra vidvinkelkamera. (Ill: Ole Magnus Kinapel/ITavisen) I tillegg har den et dybdekamera og 2 MP makroobjektiv som Nord fikk så mye kritikk for. Og det er temmelig håpløst, men kan være litt morsomt en gang i blant. Tatt med N10′ makroobjektiv. (Ill: Ole Magnus Kinapel/ITavisen) Telefonen oppleves rask og kvikk, det er vanskelig å skille N10 fra Nord når det kommer til ytelse, men skjermen blekner i forhold. Fargene er mindre levende og lysstyrken er langt svakere. Telefonens frontkamera. (Ill: Ole Magnus Kinapel/ITavisen)

N10 kommer med et forholdsvist stort på 4300 mAh og 30W hurtiglading.

Lagringsplassen er på 128 GB, men kan utvides til 512 GB ved behov. Den kjører naturligvis OnePlus sin optimaliserte og lekre versjon av Android: OxygenOS.

Men ikke kjøp den

Det er ingenting galt med N10. Du får mye telefon for pengene. Men N10 blir stående i skyggen av OnePlus Nord som jeg vil kalle årets beste mobil-deal – med andre ord fremstår denne som bare nok en mobil.

Jeg kan ikke få sagt mange nok ganger hvor bra jeg synes OnePlus Nord er, prisen tatt i betraktning. I den prisklassen er Nord drømmetelefonen i mine øyne.

Kilder:
OnePlus pressemelding
Android Central

The post Derfor bør du ikke handle OnePlus Nord N10 appeared first on ITavisen.

De helt nye MacBook M1-maskinene med nytt design kommer i andre halvdel 2021

ons, 11/25/2020 - 11:00

Det er analytiker Ming-Chi Kuo som hevder å vite når Apple skal lansere helt nye MacBooks med Apple Silicon.

De helt nye maskinene er noen måneder unna lansering

De nye Air, Pro og mini-maskinene med M1-brikke er kun nye på innsiden, og ifølge Kuo vil det ta tid før de nye kommer: det skal være snakk om en 14″ og en 16″ MacBook Pro med nytt design som er på vei med M1 eller en enda kjappere brikke, men ikke før sent i andre kvartal 2021 eller tredje kvartal samme år.

Fra før av er det ryktet en iMac 24″ med nytt design og en mindre Mac Pro som er halvparten så stor. Kuo avslører også at etterspørselen etter nye iPad Air har vært bedre enn forventet. Det vi lurer på er om MacBook Air M1 kan komme til å kannibalisere iPad Pro-salget.

Kuo tror også på følgende nye Apple-produkter neste år:
 • iPad, trolig Pro med mini LED og 5G
 • AirPods 3 innen andre kvartal – samme design som AirPods Pro (tidligere ryktet)
 • En rimeligere iPad i andre halvdel 2021
 • Muligens en helt ny Apple Watch

The post De helt nye MacBook M1-maskinene med nytt design kommer i andre halvdel 2021 appeared first on ITavisen.

Sider