Datanyheter

Abonner på Datanyheter nyhetsstrøm Datanyheter
For deg som lever digitalt
Oppdatert: 34 min 28 sek siden

Microsoft har anmeldt Windows 11-lekkasjen til patentmyndighetene

lør, 06/19/2021 - 17:17

Microsoft klager nå til patentmyndighetene etter at Windows 11 ble lekket på nett.

‘Opphavsrettsbeskyttet stjålet Windows 11-informasjon’

Etter at Windows 11 lekket fløt det over av endringer og forbedringer på nettet. De lekkede filene var å finne på mange plattformer, og er omtalt mye på Reddit og Telegram, mens selve ISO-filen er delt på Mega.

Microsoft Japan har levert en klage mot en indisk teknologi-nyhetspublikasjon som kalles Beebom, for å ha distribuert opphavsrettsbeskyttet stjålet Windows 11-informasjon.

Microsoft har også bedt Google fjerne Beeboms artikkel fra søkemaskinen da “den inneholder lekkede kopier av ikke-lanserte Windows 11”.

Microsoft sur

For de av dere, om det er noen igjen, som er skeptiske til lekkasjen, bør patentklagen være bekreftelse nok.

At Microsoft blir sur over at hemmelighetene glipper like før de er klar til den store avdukningen av “det neste Windows” i et direktesendt online-arrangement som kommer 24. juni, er forståelig om det stemmer at de ikke lekket dette selv.

Generasjonsoppdatering?

Men konklusjonen mange trekker av lekkasjen er at det er vanskelig å kalle Windows 11 en “generasjonsoppdatering”, til det er det kanskje for små endringer under panseret.

Det gjenstår fremdeles litt tid før Windows 11 blir offisiell. La oss håpe at Microsoft ender opp med å overraske oss, og det vil være forbedringer å finne: Windows 11 sin hemmelige ytelses-forbedring avslørt!

The post Microsoft har anmeldt Windows 11-lekkasjen til patentmyndighetene appeared first on ITavisen.

USA holdt døren på gløtt for Huawei. Nå lukkes den helt

lør, 06/19/2021 - 14:09

Den føderale amerikanske kommunikasjonskommisjonen (FCC) har lagt frem en plan for å forby all bruk av utstyr fra Huawei og fire andre kinesiske selskaper i amerikanske telekommunikasjonsnett. Forbudet rammer selskaper som anses som nasjonale sikkerhetstrusler. Blant dem er Huawei og ZTE.

Tilbakevirkende kraft

Kommisjonen åpner også for å tilbakekalle tidligere godkjennelser av utstyr fra kinesiske selskaper. En talsmann for Huawei kaller planen “misvisende og unødvendig straffende”.

De nye tiltakene vil utelukke upålitelig utstyr i våre kommunikasjonsnettverk. Vi har holdt døren på gløtt for Huawei og andre kinesiske produsenter gjennom vår autorisasjonsprosess. Med dette foreslår vi å lukke døren helt.

Jessica Rosenworcel, styreleder FCC Fem selskaper svartelistet

FCC har godkjent mer enn 3000 søknader fra Huawei siden 2018, men i fremtiden vil det ikke bli innvilget autorisasjon av kommunikasjonsutstyr fra firmaer som anses å utgjøre en risiko for nasjonal sikkerhet.

FCC har med utgangspunkt i en lov fra 2019 som tar sikte på å beskytte amerikanske kommunikasjonsnett, svartelistet fem kinesiske selskaper. De berørte selskapene er i tillegg til Huawei og ZTE, Hytera Communications Corp, Hangzhou Hikvision Digital Technology Co. og Zhejiang Dahua Technology Co.

‘Diskriminerende, fremtidsbeskrivende beslutning’

Huawei sa at “å blokkere kjøp av utstyr basert på en prediktiv, fremtidsbeskrivende beslutning relatert til opprinnelsesland eller merkevare, er diskriminerende og vil ikke gjøre noe for å beskytte integriteten til amerikanske kommunikasjonsnettverk”.

Huawei, Hikvision og flere andre selskaper står også på amerikanernes økonomiske svarteliste. 

Les Politainment: Biden svartelister 59 kinesiske selskaper

The post USA holdt døren på gløtt for Huawei. Nå lukkes den helt appeared first on ITavisen.

Det nytter ikke: De som betaler for løsepengevirus blir hacket en gang til

lør, 06/19/2021 - 11:50

Størstedelen av bedrifter som valgte å betale for å få tilbake tilgang til systemene sine etter løsepengevirus-angrep, ble angrepet igjen, ifølge en undersøkelse gjort av det internasjonale cybersikkerhetsselskapet Cybereason.

80 prosent rammet annen gang

Grunnlagsmaterialet for undersøkelsen er hentet fra intervjuer med 1300 datasikkerhetseksperter over hele verden. 

Resultatet av undersøkelsen viser at 80 prosent av bedriftene som betalte etter et løsepengevirus-angrep, ble utsatt for et nytt angrep. Av de som ble angrepet en gang til, mente nesten halvparten (46 prosent) at det kom fra samme gruppe som gjorde første angrep.

46 prosent av dem fra samme gruppe

Undersøkelsen fant at 25 prosent av organisasjonene som ble rammet av løsepengevirus-angrep, ble tvunget til å stenge bedriften. I tillegg ble 29 prosent tvunget til å si opp ansatte.

Lederen for Cybereason Lior Div, advarte om at å betale løsepenger hverken garanterer for fullstendig og vellykket datagjenoppretting eller gir beskyttelse mot fremtidige angrep.

46 prosent får data ødelagt

Å betale løsepenger garanterer ikke for noen vellykket gjenoppretting av systemet. Det hindrer heller ikke hackerne i å gå til nytt angrep. I siste instans forverrer det problemet ved at løsepenger oppmuntrer til nye angrep. 

Lior Div, Cybereason

Av de som betalte for å få systemene gjenopprettet sa 46 prosent at de fikk tilgang til dataene, men at noe eller hele det var ødelagt. 51 prosent sa at datagjenopprettingen var vellykket, mens tre prosent sa at de ikke fikk tilgang til noen av dataene sine igjen.

Det koster oss 175 milliarder

Studien estimerer de globale tap som følge av skader forårsaket av hacking og løsepengevirus-angrep, vil nå 175 milliarder kroner iår. 

Ifølge FBI økte tapene på løsepengevirus-angrep med 225 prosent i 2020. FBI setter den sterke økningen av nettangrep i 2020 i forbindelse med økt bruk av teknologi under nedstengningen av samfunnet.

Mens samfunnet var fokusert på å beskytte seg mot en global pandemi, angrep de kriminelle målrettet gjennom phishing, spoofing, utpressing og ulike typer internett-basert svindel.

Paul Abbate, FBI

The post Det nytter ikke: De som betaler for løsepengevirus blir hacket en gang til appeared first on ITavisen.

Windows 11 sin hemmelige ytelses-forbedring avslørt!

fre, 06/18/2021 - 22:09

Windows 11 er spesial-designet for Intels hybrid CPU-er, altså de som kjører store og små kjerner for å optimalisere ytelse og batterilevetid.

WIndows 11 er ikke hele historien

Disse er strøm-snille og har derfor ikke den aller beste ytelsen, derfor er det viktig at operativsystemet er vel-optimalisert, og det er Windows 11.

Faktisk er beta OS-et kjappere med gamle Windows 10-drivere, enn sistnevnte er. Årsaken er at plattformen som styrer hva CPU-en skal gjøre når, er forbedret i Windows 11. Vi har hørt rykter om at dette var en forbedring vi kunne vente oss på tvers av all maskinvare i det nye OS-et, og nå er det bekreftet at Microsoft og Intel samarbeider tett for å gjøre Windows-laptoper mer konkurransedyktige mot Macbook M1.

Allerede opp til 10 prosent kjappere

HotHardware kan nå bevise, med en Samsung Galaxy Book S med Core i5-L16G7 (Lakefield, andre kvartal 2020, og det første forsøket på big.LITTLE).

Denne CPU-en er så svak at selv begredelig svake Snapdragon 8cx fra Qualcomm leverte bedre ytelse og batterilevetid i samme maskin, så det er arbeid å gjøre.

Det er ikke alle testene vi snakker store forbedringer, men der det gjelder som mest for mange, i nettleseren, fant HotHardware at Chrome 91 er 10 prosent kjappere enn Windows 10 21H1.

I 3DMark er poengsummen den samme, men programmet er driver-sensitivt og kan tjene mye på offisielle Windows 11-drivere.

Er aldri tregere enn Windows 10, selv med ikke-optimaliserte drivere

I CineBench-testen er enkjerneytelsen 8,2 prosent bedre i Windows 11, mens i mye brukte PCMark gjør Windows 11 det mer eller mindre like bra som Windows 10, noe som er imponerende med Windows 10-drivere.

Det skal bli meget spennende å se hvordan Intels kommende big.LITTLE-laptoper med Windows 11 yter sammenlignet med kommende Apple M1X/M2. Dette blir mer spennende enn vi hadde regnet med.

The post Windows 11 sin hemmelige ytelses-forbedring avslørt! appeared first on ITavisen.

Dette er fremtidens pakke-levering

fre, 06/18/2021 - 20:36

Fords «Self-Driving Vehicle Research Programme» ser på måter å revolusjonere logistikk på, og de prøver det i den virkelige verden.

Etter testing i USA kommer Fords selvkjørende til Storbritannia

“Den spesialtilpassede Transit 2T som blir brukt har egne sensorer som etterligner en førerløs bil. Førersete i bilen er også lagd på en slik måte at det for de på utsiden ser ut som om det ikke sitter noen bak rattet”, forklarer Ford noe forvirrende i og med at det… ikke sitter noen bak rattet?

Når bilen med pakken din ankommer møter budet den på fortauet og åpner med en app: I testen ser de for seg et bud, men er ikke dette sikkert nok for at kunden selv kan gjøre dette og på den måten få pakken sin enda kjappere?

– Når vi nå planlegger å produsere førerløse biler, er det viktig at vi ikke bare fokuserer på teknologien, men også på hva det kan tilføre våre kunder. Den beste måten å gjøre dette på er å prøve det ut i det virkelige liv, sier Richard Balch, director, Autonomous Vehicles and Mobility i Ford Europa.

– Det er et spennende prosjekt som handler om å forstå potensialet for selvkjørende biler og om de har en rolle i varelevering på lang sikt. Vi utvikler og utforsker denne type konsepter hele tiden, og ser frem til å få de første resultatene fra dette som helt sikkert vil være verdifulle for næringen, sier Lynsey Aston, head of product, Innovation and Onboarding hos Hermes.

Budet informeres om hvilken boks som skal åpne for å hente den korrekte pakken: Ford skal bruke milliarder av kroner

Selskapet sier de har testet selvkjørende biler i USA og at de “har planlagt å investere hele 7 milliarder dollar i selvkjørende biler over ti år, frem til og med 2025. Fra 2021 skal hele 5 av disse milliardene brukes”.

I samarbeid med Fords partner på selvkjørende teknologier, Argo AI, gjennomførte bilprodusenten nylig levering av blant annet ferskvarer med selvkjørende biler helt frem til sluttmottakeren. Dette skjedde i Miami i Florida.

Ford

The post Dette er fremtidens pakke-levering appeared first on ITavisen.

– Vi er Elon’s verste mareritt – anon backer ny kryptovaluta med direktesending

fre, 06/18/2021 - 19:28

Det har vært mye rabalder rundt Elon Musk og digitalvaluta – en tweet er nok til å sende verdien opp og ned.

Vi følger utviklingen i saken.

GodToken backes av anon i PR-stunt

Nå varsler Anonymous (Facebook) at de skal lansere “Elon’s Worst Nightmare”, og det hele skal skje klokka 22:00 i kveld, direkte på Facebook:

We are GodToken. Expect Us. 8PM UTC https://t.co/MOmBMgpNiX

— GodToken (@GodToken5) June 18, 2021 Prøver å gjøre GodToken til det neste store

Navnet på digitalvalutaen? GodToken. Et kjapt Google-søk avslører at nettsiden ble oppdatert i dag klokken 17:00.

Nettsiden avslører at lanseringen skjedde allerede 14. juni, og at de i kveld skal relansere “new contract”.

Elon Musk har igjen twitret om bitcoin. Potensielt livsfarlig

The post – Vi er Elon’s verste mareritt – anon backer ny kryptovaluta med direktesending appeared first on ITavisen.

Nå laster de ned DLSS 2.2 – gir bedre bildekvalitet i alle støttede spill

fre, 06/18/2021 - 19:12

Alle spill som støtter DLSS 2.1 kan oppgraderes med DLSS 2.2.

DLSS 2.2 filen er universal, men det er kun offisiell støtte i Rainbow Six Siege

Den nye versjonen gir bedre bildekvalitet ved bruk av ytelsesmodus, noe som spesielt Cyberpunk 2077 drar god nytte av. DLSS 2.2-filen er hentet fra Rainbow Six Siege som er det første spillet med offisiell støtte, men det er altså mulig å kopiere inn den oppdaterte nvngx_dlss.dll-filen i spill, og i Cyberpunk 2077 sitt tilfelle anbefales det å deaktivere SSR og nedjustere oppløsningen for “cascaded shadows” til det laveste.

BLOGG: Dette skjedde da jeg installerte Windows 11 på gaming PC-en

I spillene rapporteres det også om mindre “ghosting” og i Metro Exodus Enhanced Edition så er det et noe høyere detaljnivå på avstand og i Death Stranding fjernes det støy i bildet.

Cyberpunk 2077 med DLSS 2.1: Cyberpunk 2077 med DLSS 2.2:

The post Nå laster de ned DLSS 2.2 – gir bedre bildekvalitet i alle støttede spill appeared first on ITavisen.

YouTube får endelig bilde-i-bilde, men utrolig nok ikke i Norge

fre, 06/18/2021 - 19:10

Til MacRumors bekrefter YouTube at bilde-i-bilde funksjon ruller ut til iOS snart.

Betalende får først

Fordelen er at alle får, og ikke bare Premium-kunder, men ulempen er at YouTube sier at funksjonen kommer til USA først.

Vi vet ikke hvorfor de ikke kan rulle ut internasjonalt med en gang, men slik er det altså. Det er altså slik at det er gratis, men Premium-kunder vil få funksjonen først.

Apple har for lengst støtte for bilde-i-bilde (fra iPadOS 13 og iOS 14), men av en eller annen grunn har YouTube år etter år skuffet med mangel på dette.

The post YouTube får endelig bilde-i-bilde, men utrolig nok ikke i Norge appeared first on ITavisen.

AVSLØRT: “Alan Wake Remaster” – nærmer oppfølgeren seg?

fre, 06/18/2021 - 18:31

Remedy Entertainment sitt stemningsfulle thriller-spill, Alan Wake, gjør nå comeback som mange andre spill de siste årene.

Alan Wake kommer tilbake som Remaster på Epic Games Store

Remasters og remakes er veldig populært, spesielt fordi de nye konsollene mangler nye spill. Nå er enda en nyere-ish klassiker på vei, Alan Wake i 2010 til gode kritikker, men aldri en oppfølger (kun en spin-off med Alan Wake’s American Nightmare). Vi regner med at den oppgraderte utgaven blir tids-eksklusiv for Epic Games Store.

Alan Wake og Control er samme univers

Kanskje kommer det en oppfølgerannonsering samtidig med Remasteren som nå er avslørt i Epic Games Store-databasen, men det blir bare spekulasjoner. Vel, litt mer enn spekulasjoner er det da Alan Wake faktisk befinner seg i samme univers som Control. Forvent en Epic Games-eksklusiv oppfølger.

Final Fantasy VII Remake kommer også til PC etter å ha debutert på Playstation.

Det du alltid hadde en følelse er sant: Remedy sine spill henger sammen

The post AVSLØRT: “Alan Wake Remaster” – nærmer oppfølgeren seg? appeared first on ITavisen.

Hvorfor ringer ekstra mange Apple Watch-brukere nødtelefonen?

fre, 06/18/2021 - 16:00
Politiet klager over at de får så mange utilsiktede nødtelefoner fra Apple Watch-brukere at det forstyrrer arbeidet deres. Apple Watch-brukere ekstra utsatt

Det er politiet i Overland Park, Kansas City som går ut med at det kommer ekstra mange nødtelefoner fra Apple Watch-brukere som uforvarende kommer borti berøringsskjermen eller klokkens knapper på siden. De fleste av brukerne er ikke klar over at de har ringt til politiet før samtalen blir besvart.

Det som ser ut til å skje er at når folk beveger seg for eksempel i søvne eller når de trener, så skrur klokken seg over i nødmodus og ringer nødtelefonen uten at brukeren vet det.

Capt. Jim Sutterby, Overland Park Police Beslaglegger politiressurser

Når politiet ringer tilbake hevder de at det var Apple Watch som utløste samtalen. Om det blir stille eller mottageren legger på når politiet ringer opp, er politiet forpliktet til å ringe opp enda en gang.

Utilsiktede nødmeldinger beslaglegger ressurser som er ment for faktiske nødsituasjoner. Overland Parks 911-senter får inn rundt 250 nødsamtaler i timen.

At problemet er reelt bekreftes både av eksperter og Apple Watch-brukere. En selger av klokken råder kundene til å kjøpe et etui som beskytter skjermen og knappene, eventuelt slå av SOS-funksjonen ved hjelp av innstillingene på den tilkoblede iPhonen.

Ukjent for Apple

Apple sier at de ikke er kjent med problemet, men at Emergency SOS-funksjonen har vært nyttig i livstruende situasjoner.

The post Hvorfor ringer ekstra mange Apple Watch-brukere nødtelefonen? appeared first on ITavisen.

Windows 11 kan bli gratis oppgradering fra Windows 7

fre, 06/18/2021 - 14:45

Windows 11 er neste generasjon av Windows og skal i følge planen være en gratis oppgradering fra Windows 10.

Windows som en tjeneste

I tillegg til Windows 10-brukere kan det se ut som om de som har Windows 7, 8 og 8.1 også skal kunne oppgradere gratis ved å bruke verktøy som Media Creation Tool eller Update Assistant.

Dette er i tråd med den uttalte planen fra Microsoft om å levere Windows mer som en tjeneste uten monolittiske oppdateringer. Selskapet har fulgt denne planen over de siste årene med to større oppdateringer i året, henholdsvis April eller Mai og Oktober eller November.

Når Microsoft nå tar steget over fra Windows 10 til Windows 11 så er det dermed en høy sannsynlighet for at dette kommer til å bli en gratis oppdatering for alle versjoner tilbake til Windows 7.

Gyldig lisens

Funn gjort i konfigurasjonsfiler viser at for de som har en gyldig lisens på sin Windows-installasjon kan oppdatere uten ytterligere kostnad. Funnene indikerer at det finnes en oppgraderingssti også For Windows 7, 8 og 8.1.

Det er ikke mange dagene siden Windows 11 ble lekket, og det kan være at dette kun er lagt opp slik i en prøveperiode. Grunnene til dette kan være mange, og frem til den offisielle lanseringen kan dette lett endre seg.

Kommer du til å oppgradere straks det er mulig? Del med oss i kommentarfeltet!

The post Windows 11 kan bli gratis oppgradering fra Windows 7 appeared first on ITavisen.

Snapchat fjerner omsider det omstridte filteret

fre, 06/18/2021 - 13:15

Snapchat for iOS har ikke lenger det tidligere svært populære filteret som viser hastighet.

Trosset søksmål

Filteret har vært mindre og mindre i bruk de siste årene og Snapchat sier nå at filteret nå fjernes helt fordi “det nesten ikke blir brukt lenger”. Filteret ble introdusert i 2013 og var en periode svært populært, og brukere av Snapchat laget mange videoer fra biler og andre kjøretøy i høye hastigheter.

Dette ledet selvfølgelig til reaksjoner og til slutt søksmål. I stedet for å ta grep og fjerne filteret når dette skjedde så valgte Snapchat å stå ved filteret og gjorde istedet flere endringer til det. Blant annet reduserte de hastigheten som viste til en maksgrense på 55km/t, og la til et klistremerke hvor det stod “Don´t snap and drive”.

Filteret har vært en kilde til mange søksmål og nyhetssaker de siste årene. Kilde: Faksimile fra NPR.org Tok åtte år

Men etter åtte år er det altså slutt, Snapchat har bekreftet at det nå fjernes helt. Begrunnelsen for det er som nevnt ikke sikkerhet, men heller popularitet. En talskvinne for Snapchat bekreftet til NPR at filteret “knapt brukes av Snapchattere og i lys av det så fjerner vi det helt”.

NPR melder også:

Snap har forsvart funksjonen tross advarsler fra talspersoner som har hevdet at det oppfordrer til hensynsløs kjøring. Selskapet har også møtt søksmål fra familiene til de som har blitt såret eller drept i bilulykker der bilister beveget seg i for høy hastighet, angivelig for å score skryterett på appen.

Og de juridiske kampene fortsetter. Naveen Ramachandrappa, en California-advokat som saksøkte Snap for hastighetsfilteret, skrev i et søksmål at noen tenåringsbrukere av Snap mente de ville bli belønnet med digitale premier og trofeer for å registrere en hastighet som overstiger 160km/t.

NPR

Hva synes du om at dette filteret nå fjernes fra Snapchat? Del med oss i kommentarene.

The post Snapchat fjerner omsider det omstridte filteret appeared first on ITavisen.

Ny trend: Stjeler iPhones ikke for videresalg, men for å hacke bankkontoen

fre, 06/18/2021 - 12:00
I Brasils største by São Paulo stjeler folk iPhones og har etter noen timer fått tilgang til eiernes bankkontoer og tømt dem. Skaffer adgangsinformasjon til banken

Denne nye trenden tok til med pandemien og har siden bare utviklet seg til det verre. Tyvene klarer ikke bare å åpne iPhone 11 og iPhone XR, de klarer også å skaffe seg adgangsinformasjon til bankkontoen.

Før pandemien kunne man se tyver på sykkel nappe telefoner fra uoppmerksomme mennesker på gaten, men deres agenda var å videreselge telefonene. Nå opptrer en mere spesialisert bande som ikke bare invaderer telefonen, men også bankkontoen.

“En hær av hackere”

Procon-SP, en brasiliansk forbrukerorganisasjon, etterlyser tiltak mot Apple og andre smarttelefonprodusenter samt banker.

Procon har registrert organisert tyveri av mobiltelefoner, ikke for videresalg, men for svindel med passord og innbrudd i bankkontoer. En hær av hackere er tilknyttet denne banden.

Fernando Capez, Procon-SP Spesialisert på iPhone

Tyvene har merket seg hvor mye informasjon folk legger igjen i telefonene sine. Selv om det skal være lettere å hacke en Android-telefon, er det iOS-telefoner de har spesialisert seg på. 

Roberto Monteiro, politimester

Mysteriet er hvordan de kriminelle klarer å bryte igjennom iOS’et og banksikkerheten i en låst iPhone.

Regelmessig oppdatering av sikkerheten

To av bankene som er rammet er de brasilianske Nubank og Itaú Unibanco. De sier at de regelmessig oppdaterer sikkerheten, men at det er viktig å holde smarttelefonen og appene oppdatert. Det brasilianske bankforbundet sier at alle bankappene sikres langs hele linjen fra utvikling til bruk.

For å bruke bankapplikasjoner er kjennskap til kundens personlige passord obligatorisk. Applikasjonens bruksdata så vel som kundens passord, lagres aldri av bankens applikasjoner på mobiltelefoner.

Det brasilianske bankforbundet

Det generelle rådet er å bruke Face ID eller sterke passord – og kansellere bankkort umiddelbart om de blir stjålet.

The post Ny trend: Stjeler iPhones ikke for videresalg, men for å hacke bankkontoen appeared first on ITavisen.

Verdens sterkeste magnet kan løfte et hangarskip. Blir “hjertet” i fusjonsreaktor

fre, 06/18/2021 - 10:30
Den sterkeste magneten i verden skal være i stand til å løfte et hangarskip. Nå er den på vei til Frankrike hvor den blir hovedkomponent i en fusjonsgenerator. Simulerer solen

Central Solenoid-magneten er 18 meter høy og veier 1000 tonn. Den skal være kjernen i en fusjonsgenerator hvor dens intense magnetfelt skal holde ekstremt opphetet plasma på plass under temperaturer på mangfoldige titalls millioner grader.

International Thermonuclear Experimental Reactor (ITER) kan betraktes som en sol-simulator hvor forskerne vil forsøke å få til kjernefusjon. Det er samme prosess som driver Solen og alle de andre ildkulene på himmelen som vi kaller stjerner. 

Gravitasjon/magnetisme måles i Tesla

Den intense varmen som prosessen resulterer i, skal om det lykkes, brukes til å produsere elektrisk kraft. 

For å få en idé om styrken i Central Solenoid kan vi sammenligne med andre magnetfelt:

Styrken i et magnetfelt måles i Tesla-enheter (T). Styrken på jordens magnetfelt er mellom 0,000025 og 0,000065 T alt ettersom, ifølge National Oceanic and Atmospheric Administration. Hvor sterkt dette magnetfeltet ville virket på deg om det var snakk om søsterkraften gravitasjon, kan du enkelt sjekke ved å gå opp på badevekten og titte på tallene som dukker opp der. La oss si 75 kilo. 

280 000 ganger sterkere enn jordens magnetfelt

En sterk kjøleskapsmagnet sies å ha en styrke på rundt 0,01 T. MR-maskiner som rutinemessig brukes på sykehus, har en styrke på mellom 1,5 og 3 T. Disse er i stand til å tiltrekke seg metallstoler og gjenstander tvers over rommet.

Central Solenoid vil nå en magnetisk feltstyrke på 13 Tesla – det vil si rundt 280 000 ganger sterkere enn jordens normale magnetfelt. Om du som veier 75 kilo ble utsatt for en slik kraft, hadde lårmuskulaturen din måttet takle en kropp på 21 millioner kilo.

Kan løfte et hangarskip

Magneten ble produsert av General Atomics – et amerikansk forsvarsindustriselskap spesialisert innen kjernefysikk – i samarbeid med ITER.

I en uttalelse sa ITER og General Atomics at støttestrukturene som skal holde magneten på plass må tåle krefter som er “det dobbelte av skyvekraften i en romskip under utskytning. Den magnetiske kraften er sterk nok til å løfte et hangarskip seks meter opp i luften”.

Fusjonsenergi er ren

Dr. Michael Mauel, plasmaekspert ved Columbia University, sier: “Levering av den første ITER Central Solenoid-modulen er en milepæl i utviklingen av fusjonsenergi og i vår evne til å bygge høyenergiske superledende magneter.”

Videnskapsmenn har i flere tiår forsket på fusjonsenergi. Fordelene med fusjonsenergi er at den er ren, den avgir ingen klimagasser og drivstoffet som trenges, deuterium, også kalt “tungt hydrogen”, er en stabil isotop av hydrogen som finnes i sjøvann. Fusion er et av de få potensielle alternativene vi har for storskala karbonfri energiproduksjon. Får vi det til kan vi produsere all den energi vi trenger.

Driftstemperatur: 150 millioner grader

Fusjonsenergi har også den fordelen at en eventuell nedsmeltning av en reaktor ikke vil resultere i annet enn at prosessen stanser av seg selv, det til tross for de utrolige driftstemperaturene på rundt 150 millioner grader Celsius.

Men kjernefysisk fusjon er vanskelig å opprettholde. Det innebærer oppvarming av deuterium og hydrogen til de danner et plasma som må kontrolleres slik at det ikke berører veggene i reaktoren.

Største fusjonsreaktor i verden

ITER skal stå ferdig i 2025 og vil bli den største fusjonsreaktoren som hittil er bygget. Målet er at den skal bli den første fusjonsreaktoren som produserer mer energi enn den tilføres. Planen er å produsere 500 megawatt energi utfra en tilførsel på 50 megawatt.

Problemet med fusjonsreaktorer har så langt vært at vi tilfører mer energi enn vi får ut. ITER er en del av forskningskappløpet for å overvinne denne hindringen.

The world's most powerful magnet, with a magnetic field strength about 280,000 times stronger than Earth’s own magnetic field, is being shipped to ITER fusion reactor https://t.co/YlCyAMItVF pic.twitter.com/pInZOAkosU

— New Scientist (@newscientist) June 17, 2021

The post Verdens sterkeste magnet kan løfte et hangarskip. Blir “hjertet” i fusjonsreaktor appeared first on ITavisen.

Dette er Leica-mobilen som deler designspråk med ikoniske kameraer (og innmaten til en annen mobil)

tor, 06/17/2021 - 21:17

Etter mange års samarbeid med Huawei og senere med Sharp Aquos R6 lanserer Leica omsider sin “egen” mobil.

Leitz Phone 1 ble annonsert på en pressekonferanse i Tokyo igår og det er første gang Leica klistrer sitt eget røde merke på en mobiltelefon.

“Ekte” Leica-opplevelse

Leica er ikke redd for å innrømme at Leitz Phone 1 er en Aquos R6 (som slett ikke er noen dårlig telefon), men understreker at her får du “ekte Leica-opplevelse” til minste detalj, helt fra industridesign-nivå til brukergrensesnittet.

Leitz Phone 1 som er gitt navn etter Leicas originale merkevare, deler designspråk med Leicas ikoniske kameraer og leveres komplett med en rød liten Leica-dott pluss magnetisk sirkulært objektivdeksel. Men i stedet for lærrygg har telefonen et matt, sort glassdeksel.

“Her får du ‘ekte Leica-opplevelse’ til minste detalj, helt fra industridesign-nivå ned til brukergrensesnittet.”

Leitz Phone 1 har samme sensor som Aquos R6, en entommers tyvemegapiksel-sensor for hovedkameraet som har en f-åpning på 1.9. På andre siden sitter et selfie-kamera på 12,6-megapiksler. OLED-skjermen er på 6,6-tommer med oppløsning på 2730×1260 og 240 Hz variabel oppdateringsfrekvens.

Under skjermen finnes en “3D ultralyd”-fingeravtrykkssensor som for sikkerhets skyld kan lese to fingeravtrykk samtidig.

Qualcomm Snapdragon 888

I telefonen sitter flaggskipsprosessoren Qualcomm Snapdragon 888 og 12 GB RAM pluss 256 GB lagringsplass. Det er dobbelt så mye som Aquos R6 og kan utvides med opptil en TB microSD. Batteriet klarer 5000 mAh. Telefonen har støv- og vannmotstandsklassifisering IP68.

Leitz Phone 1 kjører på Android 11 med et Leica-tilpasset stort sett monokromt brukergrensesnitt. Kamera-appen har for å tilfredsstille Leica-fansen en “Leitz Looks”-modus for sort-hvitt-bilder. Utover det ser grensesnittet (basert på skjermbildene) stort sett ut som ren Android.

Eksklusivt i Japan

Foreløbig er Leitz Phone 1 eksklusiv for Softbank, et multinasjonalt japansk selskap innen telekommunikasjon. De ber om 187 920 yen for telefonen og det tilsvarer 14 500 kroner. Forhåndsbestillingene starter 18. juni og telefonen vil være tilgjengelig i slutten av juli. Leica sier ingen ting om internasjonal tilgjengelighet.

The post Dette er Leica-mobilen som deler designspråk med ikoniske kameraer (og innmaten til en annen mobil) appeared first on ITavisen.

BLOGG: Dette skjedde da jeg installerte Windows 11 på gaming PC-en

tor, 06/17/2021 - 20:29

Microsoft har utført en av de morsomste og mest effektive PR-stuntene jeg har sett ved å snik-lekke nye Windows før pressekonferansen 24. juni. Vel, det er min tese.

Oppdatert, 17. juni, 02:30:

Helseerklæring: Jeg har ikke opplevd blåskjerm, spill-krasj eller noen andre problemer. Alle driverne er på plass og OS-et er kjapt i bruk.

Windows 11 er sjokkerende stabilt

Jeg tenkte som mange andre at denne Windows testversjonen neppe er den smarteste å installere på arbeidsmaskinen (les: gaming PC-en).

Men jo mer jeg leste om Windows 11 jo mer ble jeg overbevist om at det underliggende ikke er endret, og at man derfor løper en lav risiko for driver-kluss med påfølgende blåskjerm og dårlig ytelse i spill.

Det har vist seg å stemme, i det minste under den første testperioden. Og husk: ingen maskin er lik, ikke for oss selvbyggere, så at det fungerer hos meg er ingen garanti for deg, men jeg ser ingen rapporter om at de som har installert har opplevd store problemer, men jeg har savnet mer informasjon om spill-ytelsen.

Jeg tester på en AMD 2700x (AM4, x470-brikkesett) maskin med 16GB RAM og EVGAs strålende, stillegående og “kjølige” RTX 3080.

Xbox-appen. Jeg kjører ikke en gang en ren installasjon

Jeg hadde en ganske fersk Windows 10-installasjon, og fordi jeg noen ganger liker å leve farlig, valgte jeg rett og slett og oppgradere gjeldende til 11 rett fra skrivebordet med ISO-filen montert.

Etter om lag 20 minutter var Windows 11 oppe og kjøre uten et eneste driver-problem – skjermkort, lyd (et par trådløse gaming-hodetelefoner) og alt det andre fungerte som før.

BLOGG: Dette er mine tanker om Windows 11 Battlefield, Village, Valhalla og Cold War fungerer

Jeg startet så Origin og hev meg inn i Battlefield V helt uten problemer, forringet ytelse eller andre ting som kan oppstå etter installasjon av nye OS beta-versjoner. Dette spillet har ofte servert en hakkete opplevelse på Windows 10 mens innholdet lastes inn i åpnings-sekundene, men ikke denne gang.

Gjør Windows 11 ytelses-magi for spill med hemmelige funksjoner under panseret som ikke er avslørt enda? Neppe, men det styrker tesen om at kjernen er uendret og at dette er Windows med 10X-skall. Dessuten får det meg til å tro at dette er samme versjon Insidere kan laste ned 24. juni.

Som nevnt tror jeg Microsoft lekket dette selv, det kommer for perfekt tidsmessing i forhold til pressekonferansen, og er som også nevnt overraskende stabilt. At det ikke lakk noe før nettopp denne versjonen er også svært mistenkelig, også er det jo praktisk at Windows 10-nøkkelen fungerer.

For å teste på de mest brukt plattformene, testet jeg så Resident Evil Village på Steam, Assassin’s Creed Valhalla med Ubisoft Connect og Modern Warware Black Ops Cold War fra Battle.net. Samtlige fungerer uten problemer og med forventet ytelse.

3DMark-poengsummen er også den samme som Windows 10 presterte, og faktisk 500 poeng bedre: Oppgradert fasade

Den foreløpige konklusjonen er at Windows 11 er gode og dårlige nyheter. Gode om man ser frem til et oppdatert grensesnitt med et par nye funksjoner der programmer og drivere fungerer som om ingenting har skjedd, men kjipt nytt om man hadde håpet på noe revolusjonerende som en helt ny kjerne og at alt det gamle var luket bort.

Det er uansett alltid morsomt med nye OS, og i Microsofts tilfelle ekstra mye da de har sentrert mye av kulturen sin i Windows som nok ikke lenger er en pådriver for ny teknologi som før Windows Vista. Nå er det andre selskap som i større grad jobber med grafikkteknologi, selv om Microsoft selvsagt har en finger med i spillet når ting som ray tracing implementeres.

Hva med å ha et minimum maskinvare-krav og gjøre Velocity-plattformen kjent fra Xbox sine korte lastetider, til en Windows 11-funksjonene? Selv-bygger Xbox!

Microsoft er uansett for lengst et tjeneste-selskap og Windows mer er en visuell representasjon av selskapet der man tilfeldigvis har tilgang til nett-tjenestene sine. På den måten er “Windows” fremdeles beskrivende, bare på en annen måte.

Microsoft Store.

The post BLOGG: Dette skjedde da jeg installerte Windows 11 på gaming PC-en appeared first on ITavisen.

Opplev Norge som du aldri har gjort før i Flight Simulator

tor, 06/17/2021 - 18:55

Microsoft har kunngjort at den nyeste oppdateringen gir Norge, Sverige, Danmark, Finland og Island enda bedre detaljnivå.

World Update V: Nordics er lansert

Sørg for å oppdatere Flight Simulator før du starter opp i dag: det er en oppdatering der på 1GB som venter, og når du starter spillet vil det laste ned innholdet (8,6GB) som serverer Norden i langt høyere oppløsning og med forbedret data for over 100 flyplasser og 78 nøye utvalgte POI (Points of Interest).

Spillet lanseres på Xbox Series X|S 27. juli.

Du kan også ta utfordringen i landings-øvelser på følgende flyplasser:
  • Danmark: Bornholm
  • Island: Ísafjörður
  • Sverige: Stockholm Arlanda
  • Norge: Svalbard
  • Finland: Vaasa Airports

The post Opplev Norge som du aldri har gjort før i Flight Simulator appeared first on ITavisen.

Sony lover stor Playstation 5-oppdatering – har lansert betaprogram

tor, 06/17/2021 - 18:48

Sony avslører at de skal lansere en stor oppdatering til Playstation 5 senere i år, og nå trenger de beta-testere.

Sony plukker testere

Selskapet har derfor som veldig mange andre startet et nytt beta-program i USA og et par andre land. Norge er ikke på listen.

Om man velges som tester får man også tilgang til fremtidige beta-versjoner uten å måtte registrere seg igjen.

Sony lover å avsløre mer snart

“Etter at beta-en har startet, kan du gjenopprette system-programvaren til den siste offisielle versjonen før beta-programmet slutter”.

“Vår siste PS5 systemoppdatering i april introduserte nye funksjoner som USB-lagring, kryss-generasjon Share Play, forbedret Game Base og andre UI-forbedringer og sosiale funksjoner”, melder Sony som forsikrer oss om at vi får vite mer i løpet av de kommende ukene hva vi kan forvente oss i den nye store oppdateringen.

The post Sony lover stor Playstation 5-oppdatering – har lansert betaprogram appeared first on ITavisen.

Sider